Sociale netwerken kunnen meer mensen van hiv-test overtuigen

© iStock

Te veel mensen met hiv weten niet dat ze besmet zijn. Het testen zou nochtans veel efficiënter kunnen: via socialenetwerkstrategieën.

Een op vijf mensen heeft zonder het te beseffen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Ze krijgen zo niet de nodige medicijnen en kunnen ook anderen besmetten.

Groepen

Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin (VS) kan het testen veel efficiënter. Zij pleiten voor het gebruik van sociale netwerken. Ze stellen voor mensen in te schakelen (en hen daarvoor te betalen) die zelf behoren tot groepen die een sterk risicogedrag vertonen. Die kunnen andere leden van de groep makkelijker overtuigen om zich te laten testen.

‘2,5 keer meer positieve testresultaten via socialenetwerkstrategieën’

Via deze socialenetwerkstrategieën (SNS) komt men tot 2,5 keer meer positieve testresultaten dan de traditionele methode van begeleiden, testen en doorverwijzen (CTR). Iedereen die wil kan zich laten testen maar veel mensen zullen zelf nooit de stap zetten. Wanneer ze worden aangesproken door iemand uit de eigen groep, zijn ze sneller gemotiveerd.

De onderzoekers verzamelden gegevens over meer dan 50.000 hiv-testen in 45 testcentra gedurende een periode van vier jaar. Via SNS testte 2,5 procent positief, via CTR 0,9 procent.

Hogere kostprijs

De hogere kostprijs van deze methode loont de moeite, zeggen de onderzoekers, aangezien meer hiv-besmettingen worden gevonden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content