Software vaccinatieplanning niet klaar voor massacampagne

De software die de uitnodigingen voor de coronavaccins regelt, staat niet op punt. Het systeem is niet gemaakt voor een grootschalige campagne.

Nu vaccins ook buiten de woonzorgcentra worden bedeeld, is er heel wat te doen rond uitnodigingen die niet of pas zeer laat bij de ontvangers toekomen. Volgens De Morgen draait het systeem vierkant en heeft het bedrijf achter de software geen ervaring met grote projecten.

Dat heeft een paar verklaringen. Zo zou de software, Doclr van Paronella, vooral bedoeld zijn voor reservaties van huisartsen in hun praktijk en niet voor een nationale vaccinatiecampagne. Hoewel de software ook werd gebruikt voor de test- en triagecentra, waar er geen problemen leken te zijn. Ook de databanken met contactgegevens van artsen en zorgverleners zouden fouten bevatten, waardoor zelfs bij een werkend systeem een uitnodiging de mist in gaat.

Late toewijzing

Maar De Morgen wijst ook naar de late toewijzing en beperkte omvang van Paronella. Dat IT-bedrijf telt slechts drie werknemers. Voor de late aanbesteding wijst de krant wijst naar Smals, dat de aanbesteding opstelde en gunde. Dat gebeurde echter pas op 20 januari, kort voor de campagne effectief moest beginnen, waardoor er te weinig tijd was om de software nog grondig aan te passen of te vereenvoudigen voor grootschalig gebruik.

Smals zelf reageert tegenover de krant dat er tien bedrijven zijn bevraagd voor een offerte. Slechts drie gingen daar op in, en daarvan was Doclr de interessantste en meest geloofwaardige, aldus Smals. Het softwarebedrijf achter Doclr reageerde niet tegenover de krant. Smals laat intussen wel weten aan Data News dat de perceptie dat systeem niet klaar is niet helemaal klopt. Zo zijn er gisteren alleen al zeventigduizend uitnodigingen uitgestuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content