Softwarebouwers laten geld liggen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Volgens securityspecialist SafeNet besteden softwarebouwers te weinig aandacht aan licentiemodellen en de gebruiksopvolging van hun producten, en missen ze zo heel wat inkomsten.

Was ooit softwarepiraterij de grootste kopzorg voor softwarebouwers, dan lijkt het eigen falen om hun producten te beheren vandaag een groter probleem. Volgens een studie van Safenet – een bedrijf dat producten voor ‘software monetization’ aanbiedt – in samenwerking met de Software & Information Industry Association (SIIA), zien ca. 53 procent van de respondenten (wereldwijd namen ca. 620 softwareontwikkelaars deel aan de enquête) hun omzet geschaad door onvoldoende flexibele licentiesystemen. Ook menen ze de diefstal van hun intellectuele eigendom onvoldoende te kunnen voorkomen (48% van de respondenten) en zijn ze intern niet in staat naar behoren het beheer van licenties (en het gebruik van hun producten) op te volgen. Dat laatste vertaalt zich in een gebrek aan ‘BI’-data en dus een onvoldoende inzicht waaraan de ontwikkelingsmiddelen voor nieuwe mogelijkheden of producten te besteden. Of om gerichte, respectievelijk periodieke productaanbiedingen te doen (zoals updates etc). Overigens bevestigde een bevraging van gebruikers van bedrijfssoftware dat een gebrekkige bescherming tegen illegale copies een probleem vormt, want ca. 60 procent van hen erkende dat in het voorbije jaar in hun bedrijf ‘unlicensed’ software was aangewend.

De enquête besteedde evenwel geen aandacht aan de situatie in de markt van (mobiele) apps, terwijl evenmin het ‘software as a service’ model werd aangesneden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content