Sony presenteert snellere PlayStation 4

. © Sony
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De nieuwste versie van de PlayStation 4 gaat PlayStation 4 Pro heten. Het apparaat biedt een stevige upgrade van de hardware, maar wilt zich niet echt een nieuwe console noemen.

De PlayStation 4 Pro krijgt een snellere processor, betere grafische kaart en kan games in 1080p renderen op de nieuwere 4K-televisies. De harde schijf biedt 1 TB opslag. De nieuwe PlayStation gaat in de VS 399 dollar kosten en komt daar op 10 november op de markt. De Pro gaat de gewone PlayStation 4 niet vervangen. Die blijft gewoon beschikbaar. Nieuwe spellen moeten dan ook ondersteuning voor beide apparaten bieden.

Twee keer PlayStation 4

Het is een wat gekke move voor Sony. De consolemarkt is namelijk al sinds jaren negentig redelijk voorspelbaar: de grote makers, Sony, Nintendo en Microsoft, brengen om de zowat zeven jaar een nieuwe generatie consoles uit, met een hele bibliotheek aan nieuwe ‘exclusieve’ games, en in de jaren daartussen komt er al eens een goedkopere, meestal dunnere, versie van die console.

.
.© Sony

Die dunnere versie, onofficieel de PlayStation 4 Slim genoemd, werd trouwens ook op woensdag aangekondigd. Hij komt volgende week uit en krijgt in de VS een prijskaartje van 299 dollar. En die twee versies zullen dezelfde games moeten gaan spelen.

Dat Sony nu met een hardware-upgrade, en dus twee versies van de PS4 uitkomt, is wel nieuw. Het verschil tussen de twee PlayStation 4’s zit hem in de beeldverwerking. Steeds meer mensen hebben een 4K-televisie, die per frame dubbel zoveel pixels toont als een HD-televisie. Om games in 4K te renderen, heb je dus ook dubbel zo veel verwerkingskracht nodig, aldus Sony.

Compatibele games

Het probleem met elke nieuwe consolegeneratie zit hem in de games die je ermee kan spelen. Dat zijn er, bij de lancering van een volledig nieuw systeem, meestal niet veel. Met PS4 Pro lijkt het erop dat Sony die hindernis wilt overbruggen door de games gewoon compatibel te maken. De gamers die op hun grote televisie games in ultra-HD willen spelen, kunnen nu upgraden, maar kunnen hun bestaande kopie van pakweg GTA5 of Bloodborne daarbij behouden. Families die net Just Dance of the Lego games ontdekt hebben, kunnen dan weer de bescheidener ‘Slim’ versie kopen. “PS4 Pro is niet bedoeld om de lijnen tussen consolegeneraties te vervagen,” vertelt Sony’s Mark Cerny aan BBC, “maar om de PS4-ervaring naar nieuwe hoogtes te tillen.”

De PS4 Pro zou uitkomen in november. Een software-update zal ook high dynamic range of HDR mogelijk maken op alle versies van de PS4. Dat is een visuele upgrade, die meer en scherpere kleuren moet tonen.

De hardware race

De PS4 werd drie jaar geleden gelanceerd, tegelijk met Microsoft’s Xbox One. De twee rollen sindsdien vechtend over straat. Sony is momenteel waarschijnlijk marktleider voor video game consoles. In mei gaf het aan dat het 40 miljoen PS4’s had verkocht. Microsoft rapporteerde in 2014 over 10 miljoen verkochte toestellen, maar heeft sindsdien geen cijfers meer vrijgegeven.

Microsoft heeft wel al een dunnere versie van zijn console op de markt gebracht. De Xbox One S kan 4K video’s en Blu-rays afspelen, maar geen ultra HD games spelen. De PS4 Pro kan nu 4K games spelen, maar geen 4K Blu-rays tonen. “We zien dat de trend verschuift naar het gebruik van streamingdiensten en we hebben een deal met Netflix om films i 4K via hun app aan te bieden,” zegt Jim Ryan, hoofd van PlayStation Europe, daarover aan BBC. Beide PlayStations kunnen wel HD Blu-rays afspelen.

Al zijn er wel geruchten dat Microsoft’s nieuwe console ‘Project Scorpio’, voluit voor virtual reality en 4K games zal gaan. In een reactie op de lancering van de PS4 Pro, claimt Microsoft bijvoorbeeld dat hun Scorpio ‘overduidelijk betere’ hardware aan boord zal hebben dan de Pro. Al is de kans vrij groot dat het Microsoft-toestel ook een pak duurder zal zijn.

Met de upgrade lijkt Sony echter ook achter die andere concurrent te gaan: de pc. Traditioneel hebben consoles het voordeel dat ze enkele jaren lang dezelfde hardware gebruiken, zodat gamemakers eraan gewend geraken. Pc’s, anderzijds, zijn makkelijk te upgraden en gaming pc’s of zelfs gaming laptops als de op IFA getoonde Acer Predator 21x hebben snel veel betere specificaties dan een console.

Sony probeert die kloof nu te overbruggen met een tussentijdse upgrade. Daarbij maakt de fabrikant het leven natuurlijk weer wel moeilijker voor de gamemakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content