Sony verwerpt splitsing van het bedrijf

Sony is tegen het voorstel van een Amerikaans hefboomfonds om het bedrijf te splitsen. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern dinsdag bekend.

Sony is tegen het voorstel van een Amerikaans hefboomfonds om het bedrijf te splitsen. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern dinsdag bekend. Het fonds Third Point, onder leiding van Daniel Loeb, drong onlangs aan om een deel van Sony’s entertainmentdivisie af te splitsen en naar de beurs te brengen. Volgens de activistische aandeelhouder kan Sony zich beter toeleggen op het maken van elektronica. Het afstoten van circa 20 procent van de film- en muziektak zou daarbij helpen, meende de aandeelhouder.

Volgens het bestuur van Sony is het bezit van de volledige film- en muziektak cruciaal voor het succes van het concern. De beslissing van de bedrijfsleiding is unaniem. Third Point heeft inmiddels aangegeven teleurgesteld te zijn en te blijven zoeken naar “de realisatie van creatieve waarde” bij het bedrijf.

Loeb benadrukte de voorbije weken herhaaldelijk dat hij met Third Point de grootste aandeelhouder is geworden van Sony, met een participatie van 6,9 procent. De Japanners hebben dit nooit bevestigd.

Clooney De aanhoudende kritiek van Daniel Loeb op het management van Sony beroerde zelfs Hollywood. Steracteur en regisseur George Clooney, wiens laatste film ‘The Monuments Man’ verdeeld wordt door Sony, verdedigde het Japanse bedrijf.

“Ik heb heel wat gelezen over Daniel Loeb, een man van een hefboomfonds die als militant omschreven wordt maar die niets van ons vak kent en koppen wil snellen bij Sony omdat twee opeenvolgende films slecht gepresteerd hebben”, zei Clooney aan de website Deadline Hollywood.

Clooney wees op verschillende recente succesfilms van Sony, zoals Skyfall en Django Unchained, en omschreef Loeb als een aasgier, “iemand die een klimaat van angst creëert waarin de filmstudio’s alleen nog maar grote blockbusters durven maken. Hoe iemand uit de hefboomfondsindustrie kan oproepen tot meer verantwoordelijkheid bij een bedrijf, snap ik niet.”

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content