Spaanse mobiele providers blokkeren BitTorrent verkeer

.

Hoewel het wettelijk verboden is, zijn er tenminste twee Spaanse providers die verkeer via BitTorrent vertragen of helemaal blokkeren.

De blokkering is niet wijdverspreid, maar twee providers lijken zich er toch schuldig aan te maken. Volgens onderzoeker Valerio Luconi, dat zijn onderzoek met behulp van het Europese Horizon 2020 uitvoerde, maken het Spaanse Vodafone en Yoigo zich schuldig aan het vertragen of blokkeren.

Het gaat om een zeer kleinschalige test met providers uit Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden. Belgische operatoren werden dus niet getest bij het onderzoek.

Luconi onderzocht negen providers waarvan er bij drie BitTorrent-verkeer verstoord werd. Bij verder onderzoek bleek het probleem bij één provider (het Zweedse Telenor) niet repliceerbaar. Bij de twee overige (Vodafone en Yoigo, beiden in Spanje) was dat wel het geval.

Bij Vodafone werd zowel BitTorrentverkeer op de standaardpoort (6881) als daarboven beperkt in snelheid. Dat doet de onderzoeker vermoeden dat de provider deep packet inspection toepast, waarbij verkeer in detail wordt bekeken door de provider.

Bij Yoigo wordt het verkeer ook beperkt, maar merkte de onderzoeker dat ook controleverkeer werd beperkt. Daar stopte het BitTorrent verkeer na een tijdje volledig, waardoor de onderzoeker vermoedt dat de provider aan port blocking doet in combinatie met andere technieken.

Nieuwssite Torrentfreak merkt op dat het blokkeren of vertragen niet is toegestaan onder de netneutraliteit die Europa in 2015 stemde. Al verdient dat wel enige nuance. Zo wordt torrentverkeer wel vaker, onder meer door Belgische providers, soms vertraagd. Formeel heet dat traffic shaping, wat de operatoren doen om te voorkomen dat het netwerk niet overbelast raakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content