Spaanse politie ontmantelt enorm netwerk van hackers

De Spaanse politie heeft een netwerk van criminele hackers ontmanteld, die wereldwijd een van de grootste netten van met virussen besmette computers exploiteerden.

De Spaanse politie heeft een netwerk van criminele hackers ontmanteld, die wereldwijd een van de grootste netten van met virussen besmette computers exploiteerden.

Drie Spanjaarden werden de afgelopen weken al opgepakt. Dat deelden de speurders woensdag in Madrid mee. Het trio zou sinds eind 2008 via een illegaal botnet met de naam Mariposa (vlinder) toegang tot meer dan 13 miljoen computers in heel de wereld gehad hebben en zo informatie hebben verkregen over creditcards en inloggegevens van computers van 800.000 mensen.

De verdachten zouden de computers van 500 grote ondernemingen en 40 banken besmet hebben. De drie verdachten tussen de 25 en 31 jaar oud zijn volgens de speurders zelf geen grote computerexperten. Ze hebben het netwerk van geïnfecteerde pc’s niet zelf gecreëerd, maar van anderen gekocht. De toegang tot de data hadden ze dan weer aan derden verhuurd.

“We hebben veel geluk gehad dat de verdachten hun net niet gebruikt hebben om nog meer schade aan te richten”, zei de leider van het speurdersteam, Juan Salom. Aan het onderzoek namen ook de Amerikaanse federale politie FBI en een beveiligingsbedrijf deel.

Het botnet werd opgebouwd rond een zogenaamd Trojaans paard, dat zich maskeert als een bruikbaar programma, via internetdiensten in omloop wordt gebracht, dat door miljoenen mensen overal ter wereld wordt gebruikt. Het virus was bovendien in staat zich in usb-sticks snel te vermenigvuldigen. “Het belangrijkste van deze zaak was niet zozeer de hoeveelheid verdwenen geld, maar de enome massa aan gegevens, waartoe het trio toegang had”, zei Salom.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content