SpaceX lanceert dit weekend eerste wifi-satellieten

© REUTERS
Jari De Brabander Stagiair DataNews  

Na de succesvolle lancering van de Falcon Heavy vorige week, maakt SpaceX zich klaar voor de eerste tests van hun volgende missie: ‘Project Starlink’.

Al enkele jaren spreekt Elon Musk over het zogenaamde Project Starlink. Een project van SpaceX waarmee ze 4.425 satellieten de ruimte in willen lanceren die de hele wereld voor een lage prijs van internettoegang moeten voorzien. Die internettoegang zou ook nog eens even snel zijn als het huidige ‘fiberinternet’, een gigabit per seconde dus. Het enige wat gebruikers zouden nodig hebben om dit satellietinternet te gebruiken, is een ontvanger ongeveer ter grootte van een laptop.

Het project zou SpaceX tien miljard dollar kosten, maar die investering zou zichzelf volgens Musk al snel terugbetalen. Het doel van dit project? De ultieme droom van SpaceX bekostigen: een kolonie op Mars.

Als alles volgens plan verloopt, wil SpaceX alle satellieten van Project Starlink tegen 2024 in de ruimte krijgen. Dit weekend worden de eerste twee prototypes gelanceerd met de Falcon 9, de eerste ‘echte’ satellieten zullen pas vanaf 2019 gelanceerd worden. Die satellieten zullen eerst enkel de Verenigde Staten van internet voorzien, over de daaropvolgende vijf jaar zal dat netwerk voor de hele wereld beschikbaar worden. Wanneer we ook in België van het satellietinternet gebruik kunnen maken, is nog onduidelijk

De lancering gebeurt vanaf de Vandenberg Air Force Base in California en zal plaatsvinden op zondag 18 februari om 15u17 onze tijd.

Update 17/02: SpaceX wijzigde haar lanceringsdatum, dat werd in dit artikel aangepast

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content