Spamcampagne speelt in op Cryptolocker-angst

De malware die bestanden op uw pc gijzelt tot u betaalt wordt nu gebruikt door andere criminelen die een valse oplossing verspreiden.

De malware die bestanden op uw pc gijzelt tot u betaalt wordt nu gebruikt door andere criminelen die een valse oplossing verspreiden.

De spamgolf beweert een tool te hebben die door cryptolocker geblokkeerde bestanden kan vrijgeven. Maar de tool zelf bestaat zelf uit malware en installeert een programma om het register op te schonen. Het programma detecteert vervolgens veel fouten en daarvoor moet u betalen.

De spamcampagne werd opgemerkt door BullGuard dat verwacht dat de spamberichten in de komende weken nog zullen toenemen. Zoals met alle berichten van onbekenden is het sowieso af te raden om hun bijlagen te openen. Ook als het gaat om schijnbaar onschuldige zaken als PDF’s of Word-bestanden.

Voor Cryptolocker is er vooralsnog enkel geen oplossing, enkel preventie, omdat de malware een zeer geavanceerde encryptievorm gebruikt. Wel werd er vorige week een bende opgerold die enkele honderdduizenden pc’s had geïnfecteerd met onder meer cryptolocker. Het is wel onduidelijk of dit de enige verspreiders zijn van het virus.

Wie overigens zijn computer wil controleren op fouten in het register of overbodige bestanden die je pc vertraken, kan best kijken bij de tools van zijn virusscanner, of bij gratis betrouwbare programma’s zoals CCleaner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content