Spanje beboet Google voor ongevraagd verzamelen wifi-data

© Reuters

De Spaanse privacyautoriteit legt Google een boete op van driehonderdduizend euro voor het verzamelen van wifi-gegevens via de Street View wagens.

Spanje is laat met de boete, want de feiten dateren van de periode mei 2008 tot mei 2010. Destijds reed Google met zijn Street View wagens voor het eerst rond. De wagens verzamelden echter niet enkel beelden van de straten en huizen, maar ook info over de wifi-netwerken, IP-adressen en ook mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden, onder meer bij open wifi-netwerken.

Het Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), de Spaanse privacycommissie, tilt er zwaar aan dat de data over zo’n lange periode werd verzameld en zegt ook dat ook bij open wifi-netwerken niet betekenen dat er zomaar data mag worden verzameld zonder toestemming.

Dat Google data verzamelde via wifi-netwerken is al langer bekend. Het bedrijf kwam er zelf mee naar buiten en heeft zich intussen al meermaals geëxcuseerd voor de vergissing. In ons land kreeg de datareus al in 2011 een boete van 150.000 euro voor de feiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content