Spar in Arnhem is ‘eerste grote keten in Nederland die bitcoins accepteert’

© Reuters

Een supermarkt aan het Centraal Station in het Nederlandse Arnhem laat donderdagmiddag de eerste klant betalen met bitcoins, het virtuele elektronische betaalmiddel. De Spar is voor zover bekend de eerste winkel van een grote keten in Nederland die bitcoins accepteert, aldus winkelmanager Luke van Gelder.

Bitcoingebruikers laden het betaalmiddel op hun mobiele telefoon of tablet. De supermarkt heeft zelf een ‘bitkassa’, een tablet waarop het bedrag wordt aangeslagen. De koper haalt zijn telefoon langs een code en de betaling is afgehandeld. De winkel krijgt het aankoopbedrag in euro’s bijgeschreven op de bankrekening.

‘Arnhem is grootste bitcoinstad van Nederland’

Een groep zeer actieve bitcoinliefhebbers in Arnhem heeft ervoor gezorgd dat Arnhem in korte tijd ‘de grootste bitcoinstad van Nederland’ is geworden. In het centrum van Arnhem is één bitcoin-betaallocatie op elke 3,7 kilometer te vinden. Amsterdam moet het doen met één locatie op elke 7 kilometer.

Spar in Arnhem is 'eerste grote keten in Nederland die bitcoins accepteert'

Internationaal onderzoek van Inside Bitcoins zou zelfs hebben laten zien dat Arnhem de bitcoinvriendelijkste stad ter wereld is. De supermarkt aan het station is de veertigste Arnhemse locatie die bitcoins accepteert.

Winkelmanager: ‘Verwacht niet veel meer omzet’

‘Ik gebruik ze zelf niet, maar ik vond het leuk om mee te doen’, aldus Van Gelder. ‘Ik verwacht er ook niet heel veel meer omzet mee te halen.’

In Arnhem is vrijdagavond een bitcoinevenement in de binnenstad. (Belga/MI)

Partner Content