Sparnex wil Spirent de loef afsteken

Het Antwerpse nichebedrijf Sparnex, dat zich vooral toelegt op testapparatuur voor breedband dsl-verbindingen, wil tegen 2010 liefst 30 tot 40 procent marktaandeel halen. Het moet daarvoor concurrent Spirent onderuit halen.

Het Antwerpse nichebedrijf Sparnex, dat zich vooral toelegt op testapparatuur voor breedband dsl-verbindingen, wil tegen 2010 liefst 30 tot 40 procent marktaandeel halen. Het moet daarvoor concurrent Spirent onderuit halen.

Sparnex gedelegeerd bestuurder Jo Maes Sparnex is een doorbijter. Hij timmert al sinds begin van de jaren ’90 aan zijn technologiebedrijf dat zich toelegt op hogere breedbandsnelheden over de bestaande koperlijnen van de telco’s. Omdat de markt voor dsl-apparatuur ingepalmd werd door de grote telecomspelers, verlegde hij de focus de jongste jaren op dsl-testapparatuur, die onder andere door Belgacom gehanteerd wordt, maar ook door chipproducenten als Texas Instruments, modemleveranciers als Thomson of dslam-producenten als Alcatel. Het moet daarvoor optornen tegen marktleider Spirent dat een dominante positie heeft in de dsl-testmarkt. Die was volgens Frost & Sullivan in 2005 goed voor 400 miljoen dollar en zou tegen 2010 naar 1 miljard dollar doorgroeien. Sparnex zit in het hogere segment dat ongeveer een vijfde van de totale omzet vormt. Gemiddeld kost die testapparatuur 70.000 tot 80.000 euro.

Jo Maes gelooft dat hij 30 tot 40 procent van de markt kan impalmen: “Dat is een haalbare kaart. In tegenstelling tot onze concurrent zijn onze testresultaten erg betrouwbaar, geven ze ‘s morgens geen andere resultaten dan ‘s avonds en komt er geen kalibratie aan te pas om de testresultaten te garanderen. We kunnen ook elk netwerk, elke operator en elke standaard aan.” Netwerktesten worden cruciaal bij het tripleplay-aanbod van internet, telefonie en televisiediensten. “Stel je voor dat je storingen krijgt op je beeld of dat het helemaal verdwijnt door de slechte kwaliteit van de lijn….De markt is gigantisch.”

Om door te groeien heeft Sparnex echter nood aan vers geld en gaat het voor de tiende kapitaalsverhoging in zijn bestaan. Jo Maes vertelde aan de krant De Tijd dat hij op 2 tot 5 miljoen euro mikt. Dat moet het bedrijf verder laten doorgroeien, want vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljoen euro op een omzet van 1,3 miljoen euro. In 2000 bedroeg die omzet nog 13,5 miljoen euro. Daarna had het zoals iedereen te kampen met teruglopende bestellingen in de telecomsector. Sparnex telt vandaag 40 werknemers. De groep rond Jo Maes bezit 60 procent van de aandelen. Andere aandeelhouders zijn Dexia, Mercator, Ackermans & Van Haaren en Trust Capital.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content