Spelletje ‘VNC Roulette’ legt manke beveiliging bloot

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vanop afstand toegang hebben tot je documenten en data klinkt aanlokkelijk en is technisch helemaal niet moeilijk meer. Maar deze website illustreert dat je die toegang toch maar beter goed beveiligt.

Virtual Network Computing (VNC) is een geweldige technologie om vanop afstand via eender welke netwerkverbinding toegang te krijgen tot bestanden op je desktop thuis of op kantoor. Maar even surfen naar VNC Roulette volstaat om letterlijk te zien dat heel wat gebruikers die VNC-verbinding niet beveiligen. Wie een onbeveiligde VNC-oplossing gebruikt, riskeert zijn desktopscherm en IP-adres op de publieke schandpaal terug te vinden.

Toen de website vorige week gelanceerd waren er meer dan 550 ‘screengrabs’ te zien die allemaal genomen waren via onveilige VNC-verbindingen. Een indrukwekkend gevarieerde collectie die pijnlijk illustreert dat het ‘Internet of Things’ kwetsbaar is. Waren er onder meer te zien: röntgenfoto’s van een X-ray machine, beelden van beveiligingscamera’s of managementconsoles van een universiteit. Maar ook screengrabs van mensen die hun WordPress-site vanop afstand aan het configureren zijn of financiële documenten op hun thuis-pc raadplegen via de computer op hun werk.

Op dit ogenblik staan er nog meer dan 300 screenshots, waarvan zelfs eentje van een patiëntendossier in een ziekenhuis.

“In de lijst vind je echt alles terug: printers, prikklokken, Windows-pc’s, Linux-consoles, Apple TV’s, domoticasystemen, bewakingscamera’s of gebouwbeheerssystemen”, zegt beveiligingsexpert Jan Guldentops van Better Access. “Het zijn echt niet alleen exotische voorbeelden. Zo zag ik ook al een Nederlandse PLC om machines aan te sturen”, klinkt het. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om fictieve voorbeelden. “Een aantal IP-adressen heb ik gecheckt en ik kan bevestigen dat hun poorten inderdaad wereldwijd open staan”, aldus Guldentops.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content