Spelontwikkelaars starten lobbygroep om regulering te vermijden

. © Getty Images/iStockphoto

In reactie op de heisa rond loot boxes, hebben enkele spelontwikkelaars een organisatie opgericht die politici wil informeren over hun sector. Al lijkt het in de eerste plaats een vehikel om net regels te voorkomen.

De NCGP of National Committee for Games Policy zegt geen vereniging van spelontwikkelaars te zijn, maar wel van ‘high level industry experts en influencers’. Ze bestaat daarbij uit twee delen: een denktank en een luik dat zelfregulatie binnen de gamesector moet uitwerken.

De groep zegt expliciet dat ze werd opgericht in reactie op de heisa rond de zogenaamde loot crate economy. Dat is het spelmechanisme waarbij je in games virtuele dozen kan winnen met spelitems. Het probleem daarbij is dat je in sommige games zo’n boxes of crates ook met echt geld kan aankopen, maar dat de inhoud ervan vaak onzeker is. Dat is volgens sommige politici, waaronder Koen Geens, een gokelement en dus niet zomaar toegelaten voor minderjarigen. De ironie wil dat het woord ‘loot’ zoveel betekent als ‘buit’ en dus slaat op dingen die je gratis verkrijgt in een spel.

De NCGP zegt dat het consumenten wil beschermen van videogamebedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels door bepaalde situaties te onderzoeken en desnoods juridische actie te nemen. Ook zegt het open te staan voor klokkenluiders die malafide praktijken bij gameuitgevers willen aankaarten.

Hoewel het vehikel, dat zich vooral op de Amerikaanse politiek zal richten, zich vooral omschrijft als een industrie-organisatie die de sector regels wil opleggen, hoort daar toch enige nuance bij. Zo wil het niet zozeer opinies en standpunten verspreiden, maar naar eigen zeggen politici wel informeren met correcte informatie. Dat is echter weinig meer dan een verbloemde manier om te zeggen dat politici die de sector willen reguleren zullen bestookt worden met onderzoeken en berichten die games in een beter daglicht moeten stellen.

Daarnaast is het opmerkelijk dat de groep de hele sector wil vertegenwoordigen, maar tegelijk enkel leden toelaat op uitnodiging. Zo kan zelfregulering pas succesvol zijn als ook de grote spelproducenten mee in het verhaal stappen. Maar dat de NCGP er vandaag is, toont op zich al aan dat de sector beseft dat het aan zijn imago moet werken onder (niet-gamende) politici.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content