Spinnewiel

What goes up, must come down.

What goes up, must come down.

Hij was bijzonder opgetogen, maar had geen vrolijke boodschap voor 2009. Net terug van de bijeenkomst van EuroCio waar vooral it-managers van multinationals en grote ondernemingen hun visie toetsen: “Volgens sommige cio’s wordt het minder erg dan wat iedereen schreeuwt, maar ik denk dat het nog erger wordt. De it-budgetten dalen met meer dan 10, zelfs 15 procent.” Freddy Van den Wijngaert, Data News CIO of the Year, schetste een somber beeld van de komende twaalf maanden. Misschien is Agfa Healthcare niet de meest ideale gezondheidsbarometer, maar de tendens is duidelijk. Na jaren voorzichtig klimmen is de afdaling begonnen.

Meer dan ooit zal er worden uitgekeken naar kwartaalresultaten, ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven. “De it-budgetten worden voortaan om de drie maand herbekeken. Benieuwd waar we eind maart zullen staan,” vertelt een andere cio van een Belgische multinational. Het worden benarde tijden, zo wordt stilaan duidelijk.

Sectororganisatie Agoria ICT houdt het op een nulgroei. Een half jaar geleden sprak ze nog over een prognose van plus 2,5 procent. En het woord ‘nulgroei’ is op zich al een overtrokken positief lemma. Waarom heeft niemand het over een ‘nuldaling’? Als een sector geen 5 procent per jaar groeit, zeker in de ict-markt, dan staat ze zo goed als stil, verliest ze kracht en vooral werkgelegenheid.

Het ‘bijltjesjaar’ had ik voorspeld voor 2008. Dat werd het toen niet, dat wordt het zeker in 2009. Kostenreductie en dus consolidatie staan voor de deur. Gaat het om meer dan een cyclische op-en-neer beweging? Het eeuwig draaiende spinnewiel? Het noopt alvast tot creativiteit.en out-of-the-box denken. Boksen wordt het alleszins. Zolang we in de ring staan lijkt ons dat prima. Peter Hinsen citeerde onlangs nog een mooie quote van Mike Tyson: “Of course everybody has a strategy, untill they punch you in the mouth.” In slaap vallen zullen we in elk geval niet doen. Met spinnewielen weet je maar nooit natuurlijk. Alert, gehaaid en op vinkenslag. Dat is de boodschap voor de komende twaalf maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content