Spionagedienst NSA kan e-mails van eigen werknemers niet doorzoeken

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Amerikaanse overheidsdienst NSA tapt via het PRISM-programma al jarenlang het telefoon- en internetverkeer af van miljoenen gebruikers wereldwijd, maar heeft niet de technologie in huis om de mailboxen van zijn eigen werknemers te doorzoeken.

Hoewel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in het kader van het PRISM-spionageprogramma al jarenlang de telefoongesprekken en het internetverkeer van miljoenen gebruikers wereldwijd traceert, is het technisch gezien niet mogelijk voor de inlichtingendienst om de e-mails van zijn eigen werknemers te doorzoeken. Dat meldt de non-profitorganisatie ProPublica.

Nadat National Geographic Channel een documentaire had uitgezonden over de NSA, vroeg ProPublica de e-mailgesprekken op tussen medewerkers van de zender en de inlichtingendienst, om te kijken welke PR-campagne er voorafgegaan was aan de docu. “Het is jammer genoeg nog niet mogelijk om e-mails van onze werknemers te doorzoeken. We hebben een verouderd systeem”, aldus de NSA.

De non-profitorganisatie reageerde verbijsterd. “De NSA tapt wereldwijd de communicatie van miljoenen mensen af, maar kan niet eens zijn eigen interne communicatie traceren.”

Intussen is een amendement dat de NSA wilde kortwieken verworpen, en mag de inlichtingendienst dus het telefoon- en internetverkeer blijven controleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content