Spionagepraktijken van ‘Britse NSA’ op Facebook en Google zijn toegestaan, zegt Britse regering

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De NSA’s Britse tegenhanger GCHQ bespioneert massaal de activiteiten van Britten op Facebook, Twitter en Google. En het is nog wettelijk toegestaan ook, aldus Brits regeringslid Charles Farr.

De Britse inlichtingendienst GCHQ tapt op massale schaal de communicatie af tussen Britse burgers op sites als Facebook, Twitter en Google, zegt Charles Farr, de algemeen directeur van het Office for Security and Counterterrorism, in een getuigenverklaring in het kader van een rechtszaak tegen de afluisterpraktijken van de GCHQ. Dat schrijft The Guardian.

Om de interne communicatie van Britten af te luisteren, moet de GCHQ een speciaal verzoek indienen bij de regering en moet het beoogde doelwit zich schuldig hebben gemaakt aan “onwettelijke activiteiten”.

Maar als Britten onderling communiceren via Amerikaanse diensten als Facebook, Twitter of Google, gelden deze regels niet, meent Farr. Bovengenoemde internetdiensten zijn immers in het buitenland gevestigd, en dus wordt deze vorm van communicatie gezien als ‘externe communicatie’, en die behoeft geen speciaal verzoek.

Het is de eerste keer dat de Britse regering uitlegt hoe ze (de mazen in) het wettelijk kader gebruikt om aan massale spionage te doen in Groot-Brittannië.

Burgerrechtenorganisaties en mensenrechtenorganisaties ijveren nu voor een herziening van dat wettelijk kader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content