Spionagevrije Blackphone binnenkort op de markt

KPN gaat een nieuwe telefoondienst aanbieden die (bijna) niet af te luisteren is. Daarnaast komt het telecombedrijf binnenkort ook met de eerste “NSA-veilige” smartphone.

Dat staat te lezen in De Morgen. KPN, het Nederlandse moederbedrijf van onder meer BASE, bevestigt de samenwerking met Silent Circle, opgericht door een Amerikaanse privacygoeroe en ex-commando. Dat bedrijf maakt apps die het telefoon-, sms- en e-mailverkeer op alle bestaande telefoons versleutelen.

In eerste instantie zal KPN de apps gaan verkopen. In een later stadium, zeggen bronnen, gaat KPN ook de Blackphone zelf verkopen. Die wordt volgende week voorgesteld op het Mobile World Congress in Barcelona.

De truc van Silent Circle is dat de communicatie direct op de telefoon versleuteld wordt en pas door de telefoon van de ontvanger weer wordt ontcijferd. Tussen dat begin- en eindpunt is het signaal onbegrijpelijk.

Signaal onbegrijpelijk

Silent Circle vraagt ongeveer 10 dollar per maand voor de apps die de communicatie versleutelen. KPN zal een vergelijkbaar bedrag in euro’s vragen. (Belga/TV)

Partner Content