Spionnen Israël betrapten Russische spionnen op gebruik Kaspersky

© Antonio Prohias

Israëlische spionnen hebben Russische spionnen betrapt bij het bespioneren van Amerikaanse spionnen.

Russische geheime diensten zouden volgens The New York Times de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met hun Amerikaanse collega’s. Dat zou zijn gebeurd via de veel gebruikte antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky. Die beveiliging zat tot voor kort ook op de computers van enkele tientallen Amerikaanse overheidsdiensten.

Om de computers van zijn gebruikers te kunnen beveiligen, scant Kaspersky alle bestanden. Russische spionnen zouden daarbij hebben meegegluurd. The New York Times noemt de Kaspersky-systemen ,,een soort Google voor gevoelige informatie”. Of Kaspersky daarvan op de hoogte was, is niet duidelijk.

Zonder dat de Russen het wisten, zouden Israëlische spionnen hebben ingebroken bij Kaspersky. Daar zagen ze wat de spionnen deden. Al in 2014 zouden ze de Amerikanen hebben gewaarschuwd.

Kaspersky, van oorsprong een Russisch bedrijf, ligt al even onder vuur bij de Amerikaanse overheid. Eerder deze week schreef de krant The Washington Post al dat de beveiligingssoftware was ingezet om in te breken op de computer van een onderaannemer van de NSA, de Amerikaanse Veiligheidsdienst. Kaspersky heeft enige link met de Russische overheid altijd ontkent. “Als privaat bedrijf heeft Kaspersky Labs geen ongepaste banden met eender welke overheid, ook niet met Rusland, en de enige conclusie die we kunnen trekken lijkt dat Kaspersky Lab verstrikt is geraakt in een geopolitieke strijd,” schreef oprichter Eugene Kaspersky eerder deze week in een persmededeling.

Het bedrijf heeft ondertussen ook op de nieuwe berichten gereageerd. “Vermits de integriteit van onze producten erg belangrijk is voor onze business, patcht Kaspersky Lab alle kwetsbaarheden die het vindt, of die aan het bedrijf worden gerapporteerd,” meldt het in een mededeling. “Kaspersky Lab herhaalt zijn bereidheid om samen te werken met de Amerikaanse authoriteiten om eventuele vragen over zijn producten en systemen te beantwoorden en vraagt dat alle relevante en verifieerbare informatie wordt doorgegeven zodat het bedrijf zijn eigen onderzoek zo snel mogelijk kan starten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content