Sportapp Strava toont gevoelige informatie over militaire activiteiten in het Midden-Oosten

© REUTERS

Een interactieve kaart van de gps-tracker Strava brengt gevoelige informatie aan het licht over de locatie en activiteiten van Amerikaanse soldaten in Afghanistan, Irak en Syrië. Dat schrijft The Washington Post.

De ‘Global Heatmap’ van Strava gebruikt informatie van satellieten om de locatie en bewegingen van de gebruikers in kaart te brengen. Dat gebeurt weliswaar niet in realtime, maar gecumuleerd over een periode van twee jaar. De sportactiviteiten van Strava-gebruikers worden geregistreerd met hun smartphone of fitness-trackers zoals Fitbits. Gebieden en routes waar activiteit is, worden op basis van de intensiteit meer of minder opgelicht.

Bevoorradingsroutes lichten op

Europa en het grootste deel van de Verenigde Staten lichten fel op in de ‘Heatmap’, aangezien daar miljoenen mensen een gps-tracker gebruiken om hun sportactiviteiten bij te houden. In oorlogsgebieden en woestijnen in landen zoals Afghanistan, Irak en Syrië, is de kaart bijna volledig donker gekleurd, op enkele kleine lichtpunten na: militaire basissen. De Heatmap toont de routes die de gebruikers het meest volgen als ze trainen. Sommige lijnen lopen echter ook buiten de militaire basissen, wat zou kunnen wijzen op mogelijke patrouilleroutes, waarbij soldaten hun gps-tracker bij zich hebben. De kaart in Afghanistan toont een spinnenweb aan lijnen tussen verschillende basissen en doet dus bevoorradingsroutes oplichten, schrijft The Washington Post.

De kaart werd al gepubliceerd in november vorig jaar, maar pas afgelopen weekend kwam aan het licht dat die ook gevoelige informatie bevat. Die ontdekking gebeurde door de twintigjarige Australiër Nathan Ruser, een student internationale veiligheid en Midden-Oosten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaart dat het de situatie onderzoekt. “De recente onthulling onderstreept het belang van sensibilisering over de verschillende situaties wanneer militairen persoonlijke gegevens delen”, aldus Audricia Harris, woordvoerster van het Pentagon, aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Volgens Strava kon het probleem gemakkelijk vermeden worden. “De atleten die hun gegevens hebben aangegeven als ‘privé’, zien hun verzamelde gegevens niet.”

Partner Content