Sportieve Galaxy S5 meet je hartslag en is waterbestendig

© Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Galaxy S5, de nieuwe superphone van Samsung die maandagavond werd voorgesteld in Barcelona, krijgt niet alleen een vingerafdrukscanner mee, maar kan ook je harstslag meten en is water en stof-bestendig.

Van uitzicht heeft de S5 heel wat weg van zijn voorganger, al ziet het toestel er iets robuuster uit met zijn ruige geperforeerde jasje op de achterzijde. Samsung spreekt over een ‘moderne, stijlvolle glam-look’, en voegt ook twee nieuwe kleuren toe naast zwart en wit, namelijk ‘elektrisch blauw’ en ‘kopergoud’.

Met een schermdiagonaal van 5.1 inch is de S5 net ietsje groter dan de S4, maar hij zou wel een pak sneller moeten zijn. De laatste generatie Snapdragon 800-chipset onder de motorkap ondersteunt 4G/LTE categorie 4 en de nieuwe wifi-standaard 802.11 ac, een primeur in de sector heet het.

De S5 draagt een IP67-label, wat zoveel wil zeggen als dat hij stof- en waterbestendig is, en je er dus gerust even mee onder de douche kan. De USB 3.0-poort is voorzien van een klepje, waardoor water en zand in principe geen kans maken.

De S5 krijgt ook enkele opvallende nieuwe features mee. De ‘download booster’ koppelt 4G aan wifi om sneller zwaardere downloads mogelijk te maken. Een filmpje van 1 gig zou op 30 seconden binnengetrokken kunnen worden.

Vingerafdruk

De vingerafdrukscanner om in te loggen kennen van al van bij Apple, maar bij Samsung bevindt hij zich op het scherm zelf, er niet achter de home button. Ook betalen binnenin apps met behulp van je vingerafdruk wordt mogelijk, je hoeft enkel over het scherm te wrijven.

Overigens besteedt Samsung heel wat aandacht aan security. Zo kan je een private modus instellen, zodat jij alleen aan bepaalde bestanden kan op het toestel (na het wrijven met je vinger), en er is ook een ‘kids mode’, waarachter bezorgde ouders speciale apps voor hun kinderen kunnen stockeren.

In totaal zou het toestel tot 3 verschillende vingerafdrukken kunnen herkennen, waarachter telkens een verschillend profiel kan schuilgaan. De security-elementen worden ondersteund door de nieuwe versie van het Knox-beveiligingspakket, dat dinsdag wordt voorgesteld in de Catalaanse hoofdstad.

Hartslag

Naast de stappenteller en de calorieënteller (die al werden geïntroduceerd op de S4) trekt Samsung verder de health-kaart en is er een hartslagmeter te vinden op de achterzijde van het toestel. Daarbij moet je je wijsvinger op de sensor plaatsen, waarna de app je je hartslag laat zien. In combinatie met de fitness-toepassingen op één van de drie nieuwe Tizen-smartwatches die Samsung deze week voorstelt (zie lager) kan dat tot interessante mogelijkheden leiden.

De 16 megapixel camera op de achterzijde kan supersnel (in 0.3 seconden) focussen en beelden schieten, wat volgens Samsung ongezien is op een smartphone. Het toestel draait op Android 4.4 KitKat en Samsungs vernieuwde TouchWiz-interface, die grotere ronde icoontjes meekrijgt.

Dankzij de krachtigere batterij van 2,800 mAH zou je in theorie 10 uur moeten kunnen surfen over 4G, en 12 uur video kijken. En de ultra power saving mode zorgt er voor dat je batterij op 35 procent toch nog minstens 20 uur standby kan blijven.

Gear Fit

Hoewel er in de aanloop naar het event al twee nieuwe smartwatches van Samsung gelekt waren (de Gear 2 en de Gear 2 Neo, zie elders op onze site), kon Samsung toch nog verrassen op zijn Unpacked Event met de ‘Gear Fit’, een volledig nieuwe fitness-armband die draait op Tizen.

De Gear Fit is volgens de Koreanen de allereerste ‘smartwatch’ in de wereld met een gebogen super amoled touch screen. Het toestelletje weegt slechts 27 gram, heeft een harstslagmeter en pedometer aan boord, en communiceert met de vernieuwde S Health fitness app op 20 verschillende Galaxy-smartphones.

De drie nieuwe smartwatches en de Galaxy S5 worden in april gelanceerd in 150 landen, waaronder ook België. De prijs voor de S5 werd nog niet meegedeeld, maar de Gear Fit zou 199 euro moeten kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content