Spotify klaagt Apple aan voor oneerlijke concurrentie

© REUTERS

Muziekstreamingdienst Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie en heeft een klacht neergelegd bij de Europese Commissie. Volgens het Zweedse bedrijf heeft Apple in zijn App Store regels ingevoerd die de vrije keuze van de consument beperken.

De Zweed Daniel Ek, oprichter en topman van Spotify, heeft de procedure woensdag naar buiten gebracht in een blog. ”Apple eist dat Spotify en andere diensten 30 procent commissie betalen over aankopen, waaronder upgrades van gratis Spotify naar onze Premium-dienst. Als we betalen, moeten we de prijs van Premium kunstmatig verhogen en wordt het duurder dan Apple Music. Dat kunnen we niet doen”, aldus Ek. Maar niet betalen is volgens hem ook geen optie, want dan zou Apple het gebruik van Spotify beperken. ”In sommige gevallen mogen we zelfs geen mails sturen naar klanten die Apple gebruiken. Apple blokkeert ook regelmatig onze upgrades.”

Spotify wordt naar eigen zeggen ook actief geweerd uit Apple-diensten als de slimme hulp Siri, de slimme luidspreker HomePod en de Apple Watch. Ek zegt dat apps met elkaar moeten concurreren op wat ze te bieden hebben ”en niet op wie de eigenaar van de App Store is. We zouden allemaal aan dezelfde regels moeten voldoen, en dus ook Apple Music.”

Het bedrijf diende op 11 maart een klacht in bij de Europese mededingingsautoriteit. “Apple is een platformprovider, maar ook een directe concurrent. Ze proberen rivalen zoals Spotify te benadelen, en hun beperkingen worden alsmaar frequenter en extremer”, aldus de juridisch verantwoordelijke van Spotify, Horacio Gutierrez.

Technologische platformen worden steeds machtiger

Ook Europa is al langer bezorgd over de macht die technologische platformen zoals Apple en Google hebben. Tegen Amazon, dat verkoopsgegevens van concurrenten zou kunnen inkijken, heeft de Europese Unie een onderzoek lopen. Amazon zou die kennis immers kunnen gebruiken om gelijkaardige producten goedkoper aan te bieden.

De zogenaamde app-economie zal de volgende jaren bijna verdubbelen in omvang, naar een verwachte 157 miljard dollar tegen 2022, verwachten analisten. Voor Apple zijn de inkomsten uit apps al de belangrijkste groeimotor. Spotify ziet het aantal betalende klanten nog altijd stijgen: het jongste kwartaal met 9 miljoen. In totaal telt het bedrijf 207 miljoen gebruikers. Apple Music heeft meer dan 50 miljoen betalende klanten, een gratis versie zoals bij Spotify biedt het bedrijf niet aan.

Partner Content