Spotify’s boycot van artiesten van de baan

© .

Het beleid van Spotify om artiesten die zich misdragen te weren van de afspeellijsten is van de baan. De muziekstreamingdienst heeft in een verklaring laten weten niet voor jury en rechter te zullen spelen met betrekking tot het gedrag van artiesten. Wel blijft het muziek met haatteksten weren.

De zogeheten ‘Hate Content & Hateful Conduct’ regel werd in mei geïntroduceerd. Onder de regel zouden onder meer songs van R. Kelly geweerd worden uit afspeellijsten die de dienst zelf samenstelt. Reden daarvoor was het seksschandaal waarin hij is verwikkeld. De rapper wordt beschuldigd van het misbruiken van vrouwen en jonge meisjes. Ook XXXTentacion werd uit de lijsten geschrapt omdat hij beschuldigd werd van huiselijk geweld.

Deze actie van Spotify leidde tot veel kritiek van artiesten. Onder meer het platenlabel van Kendrick Lamar dreigde om zijn muziek in te trekken.

In een mededeling laat Spotify nu weten dat de regel onnodig verwarring zaaide en dat verbanning om het gedrag van artiesten dus weer wordt ingetrokken. “Sommige artiesten waren zelfs bezorgd dat fouten uit hun jeugd tegen hen gebruikt zouden worden. Dat is niet waar Spotify voor wil staan,” meldt er in de tekst.

Wel blijft Spotify streng wat betreft haatzaaiende songteksten. “Spotify staat geen teksten toe die als hoofddoel hebben aan te zetten tot haat of geweld tegen mensen vanwege hun ras, religie, handicap, geslachtsidentiteit of seksuele geaardheid. Zoals we al eerder hebben gedaan, zullen we content verwijderen die in strijd is met die standaard. We hebben het niet over aanstootgevende, expliciete of vulgaire teksten – we hebben het over haatzaaien”, aldus de muziekstreamingdienst. (EB/ANP)

Partner Content