Sprint trekt stekker uit Wimax-avontuur met Clearwire

De Wimax-samenwerking tussen de Amerikaanse operatoren Sprint en Clearwire is stopgezet. Het is nog niet duidelijk of Sprint alleen voluit doorgaat met zijn geplande 5 miljard dollar investering in een Wimax netwerk in de Verenigde Staten.

De Wimax-samenwerking tussen de Amerikaanse operatoren Sprint en Clearwire is stopgezet. Het is nog niet duidelijk of Sprint alleen voluit doorgaat met zijn geplande 5 miljard dollar investering in een Wimax netwerk in de Verenigde Staten.

Sprint geeft aan dat het geen akkoord kon bereiken met Clearwire. Het gaat onder andere om de uitbouw van het Wimax-netwerk en -diensten, roamingovereenkomsten en het delen van het spectrum. Clearwire is één van de voortrekkers van Wimax en biedt vandaag ook in België breedbanddiensten aan op een eigen ‘pre-wimax’ technologie in Brussel, Leuven en Gent. Moeilijk te verkrijgen antennevergunningen remmen echter een snelle uitbreiding zodat het aantal gebruikers beperkt blijft tot iets meer dan 10.000.

Sprint laat weten dat de breuk met Clearwire de uitbouw van het wimax netwerk voorlopig niet in de weg staat. Het wil nog voor eind dit jaar van start gaan met testopstellingen in Chicago en Washington. Een commerciële lancering is voor volgend jaar voorzien. Nogal wat analisten hebben echter vragen bij de 5 miljard dollar (3,4 miljard euro) investering en zijn er van overtuigd dat er betere technologieën beschikbaar zullen zijn tegen 2010 als het netwerk het grootste deel van de Verenigde Staten zou bedekken. Vooral 3G gebaseerde technologie zoals high speed packet access (hspa) en toekomste 4G-oplossingen (Long Term Evolution) zouden Wimax in de kiem kunnen smoren.

Sprint kampt bovendien met dalende inkomsten en zoekt een vervanger voor zijn ceo Gary Foresee. Ook Clearwire moest onlangs zware verliezen incasseren. De Wimax-breuk met Sprint is bovendien ongetwijfeld een pad in de korf voor de plannen van Clearwire om tegen eind volgend jaar 100 miljoen Wimax-abonnees binnen te halen.

Ook voor de leveranciers zoals Intel, Motorola en Nokia betekent het geen goed nieuws. Zij waren betrokken bij de uitbouw van het Wimax-netwerk. Het standaardiseringsinstituut ITU besliste onlangs wel om Wimax te integreren in de 3G-standaarden. Intel heeft eerder al aangekondigd om net zoals Wifi ook 3G en Wimax te integeren in zijn Centrino chips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content