Ssd’s verdringen traditionele harde schijven

De verkoop van traditionele harde schijven daalt dit jaar met bijna 12%, voorspelt marktonderzoeker IHS iSuppli. Oorzaken zijn de dalende pc-verkoop en lagere prijzen voor solid-state disks.

Dit jaar zullen er wereldwijd voor 16,8 miljard euro harde schijven met bewegende onderdelen (hdd’s) worden verkocht. Vorig jaar bedroeg de omzet in die markt nog 27,5 miljard euro. Die forse daling met bijna 12% wordt volgens de Amerikaanse marktonderzoeker IHS iSuppli veroorzaakt door “een waaier van uitdagingen waar de hdd industrie in 2013 voor staat”. Door de groeiende populariteit van smartphones en tablets worden er minder desktop-pc’s verkocht die traditioneel uitgerust zijn met hdd’s. Solid-state disks (ssd’s) worden steeds goedkoper en knagen dus aan het marktaandeel van hdd’s. Volgend jaar zal er in de hdd-markt nauwelijks groei zijn, schrijft analist Fang Zhang in zijn rapport.


Hdd’s blijven voorlopig wel nog het dominante opslagsysteem omdat ze vooral bij grotere dichtheden per gigabyte nog steeds heel wat goedkoper zijn dan ssd’s. De prijzen van hdd’s blijven onder druk staan. Ze zullen gemiddeld met 7% dalen in 2013. Volgens Zhang daalden de prijzen voor hdd’s gemiddeld van 50 dollarcent per gigabyte in 2007 tot 10 dollarcent per GB in 2012. De prijzen voor ssd’s daalden in dezelfde tijdspanne van 8,79 dollar per gigabyte tot 1 dollar per GB.


Opslag werd 50 jaar geleden uitgevonden en is vandaag niet meer relevant in deze vorm”, zegt Ceo Tony Gauda van cloudopslagbedrijf Bitcasa in een interview dat vrijdag in Data News verschijnt. “Cloud wordt de harde schijf.” Gauda denkt dat hdd’s en ssd’s op termijn zullen verdwijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content