Staatssecretaris Bogaert bespaart op ICT-kosten zonder digitalisering tegen te houden

© Belga

Hendrik Bogaert wil besparen op ICT-middelen zonder de verdere informatisering van de overheid in de weg te staan. Op termijn moet zo 20 miljoen euro bespaard worden.

Hendrik Bogaert heeft een plan uitgedokterd dat de versnippering van ICT-middelen binnen de overheid moet tegengaan, zonder dat die besparing de verdere informatisering van de overheid in de weg staat. De zoektocht naar besparingen leverde al voor 4 miljoen euro aan quick wins op. Op termijn moet 20 miljoen euro tot de mogelijkheden behoren.

De staatssecretaris voor Modernisering van de Openbare Diensten kreeg vorig jaar van de regering de opdracht om na te gaan hoe de hele federale overheid kan besparen op ICT-kosten. Vrijdag schotelde hij zijn collega’s het resultaat van zijn studiewerk voor.

Bogaert beseft dat de operatie in lijkt te gaan tegen zijn ambitie om via een verdere digitalisering zowel de interne werking van de overheidsdiensten als de externe dienstverlening te optimaliseren. Dat klopt echter niet, zegt de staatssecretaris. “We blijven uiteraard inzetten op ICT, maar we gaan verstandiger om met de beschikbare middelen. Door te verregaande versnippering over de diensten en niet altijd even efficiënte manieren van werken, worden onnodige kosten gemaakt. Daarin gaan we nu snoeien”.

De besparingen die hij naar voren schuift, slaan op het drukken van licentiekosten als gevolg van de verschillende contracten met software- en hardwareleveranciers, de rationalisering van contracten met externe ICT-consultants en de realisatie van een interne cloud. Die is voor 2015 voorzien en moet helpen zuiniger om te springen met capaciteit.

De maatregelen die nu voorliggen, moeten in de komende maanden verder uitgewerkt worden. Op termijn moet het mogelijk zijn om op die manier 20 miljoen te besparen, stelt Bogaert. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content