Staatssecretaris Sleurs vraagt onderzoek naar taxi-app Uber

Elke Sleurs (N-VA) © BELGA

Staatssecretaris voor fiscale fraude Elke Sleurs (N-VA) heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) de opdracht gegeven de financiële en fiscale structuur van de taxi-app Uber te onderzoeken. Als er sprake zou zijn van fraude, riskeren Uber en de betrokken chauffeurs een vervolging, aldus de staatssecretaris.

De komst van taxi-app Uber naar Brussel heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uber is een Amerikaans bedrijf dat via een app-systeem voor smartphones autodiensten met chauffeur in tientallen landen aanbiedt. Volgens de taxisector, die al naar de rechter stapte, bezondigt het bedrijf zich aan oneerlijke concurrentie. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) diende vorige week een strafklacht in tegen Uber.

‘Als Uber bereid is binnen een wettelijk kader te werken, kan het gerust samen met de taxisector actief zijn’, zegt staatssecretaris Sleurs. Ze vindt het logisch dat dit wettelijk kader voor deze nieuwe technologie nog niet is uitgewerkt. ‘Intussen moet Uber zich aan de bestaande regelgeving houden, ook fiscaal. Als er aanwijzingen zijn dat Uber zich schuldig maakt aan fiscale inbreuken of die faciliteert, zullen we dit nauwgezet onderzoeken en bestraffen’, kondigt Sleurs aan.

Sleurs ontmoet woensdag haar collega van sociale fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) voor verder overleg. Tommelein heeft woensdagnamiddag bovendien ook een ontmoeting met de Belgische CEO van Uber. (Belga/MI)

Partner Content