Staatsveiligheid krijgt informatie uit Prism

© Thinkstock

De Belgische staatsveiligheid krijgt onrechtstreeks informatie uit Prism. Ook in Nederland kan de geheime dienst informatie van internetbedrijven snel en eenvoudig opvragen.

De Belgische staatsveiligheid krijgt onrechtstreeks informatie uit Prism. Ook in Nederland kan de geheime dienst informatie van internetbedrijven snel en eenvoudig opvragen.

Verschillende partijen zeggen in De Standaard dat de Belgische inlichtingendiensten informatie uitwisselen met hun Amerikaanse collega’s. Daardoor komt er informatie uit Prism terecht in België. Onderzoeker Mathias Vermeulen zegt aan de krant dat het wel niet om directe toegang gaat to sociale netwerken en e-mail.

Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid geeft aan De Standaard geen commentaar, maar nuanceert wel dat een systeem zoals Prism niet bestaat in België.

Ook in Nederland zou de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) informatie ontvangen uit Prism. Dat schrijft De Telegraaf bij monde van een anonieme agent van de dienst. Grote commerciële internetdiensten zouden gedwongen een toepassing moeten aanleveren die toegang geeft tot bepaalde informatie.

Interessant daarbij is dat ook Nederlandse bedrijven betrokken zouden zijn. Dat gebeurt op verzoek, zo niet dan valt de AIVD terug op een agent die in het bedrijf zit en van daaruit toegang heeft tot de gegevens, aldus de Telegraaf.

Prism is een Amerikaans systeem waarmee veiligheidsdienst NSA toegang krijgt tot gebruikersgegevens van verschillende internetdiensten van onder meer Skype, Facebook, Google, Microsoft en Apple. De man die het verhaal vorige week naar buiten bracht is gevlucht naar Hong Kong, maar is intussen spoorloos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content