Staatsveiligheid onderzoekt Chinese computeraanval

De Belgische Staatsveiligheid heeft ontdekt dat er aanvallen op belangrijke computers in ons land zijn gebeurd. Volgens minister van Justitie Jo Vandeurzen leiden de sporen van elektronische spionage naar China.

De Belgische Staatsveiligheid heeft ontdekt dat er aanvallen op belangrijke computers in ons land zijn gebeurd. Volgens minister van Justitie Jo Vandeurzen leiden de sporen van de elektronische spionage naar China.

De Belgische Staatsveiligheid heeft informatie ontvangen over verscheidene aanvalspogingen van hackers op e-mailadressen van de federale overheid. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Minister van Justitie Jo Vandeurzen deelde dat mee na een vraag van senator Hugo Vandenberghe.

De hackers gebruiken e-mails waarin verborgen software verwerkt zit. Daarmee kunnen ze inbreken in de pc’s en het netwerk. De sporen wijzen naar China. Nederland heeft dergelijke aanvallen van de Chinezen ook al vastgesteld en vorig jaar werd ook Duitsland door China geviseerd.

“China is bijzonder geïnteresseerd in België omdat de NAVO en de Europese Unie hier gevestigd zijn, maar ook omdat België veel banden met Afrika heeft. Het is nog niet bewezen dat China achter de aanvallen zit, maar alles wijst wel in die richting”, zegt minister Jo Vandeurzen. “Het is echter moeilijk te controleren en we weten nog niet of de aanvallen hun doel hebben bereikt.” Dat is de staatsveiligheid samen met de ict-diensten van de federale overheid nu aan het onderzoeken. Bij Fedict was vandaag helaas niemand bereikbaar voor extra uitleg.

Het Comité I, dat de staatsveiligheidsdiensten controleert, is op vraag van Hugo Vandenberghe een onderzoek gestart.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content