Stad Libramont gerold door Belgacom?

Belgacom heeft een stuk grond verkocht aan de stad Libramont dat zo vervuild is, dat het onmogelijk blijkt om er een gebouw op neer te poten. De stad wou het terrein verpatsen aan een projectontwikkelaar, die concrete plannen had voor een superette en een rist appartementen. De Luxemburgse editie van de krant L’Avenir schrijft dat de burgemeester van Libramont volop in gesprek is met Belgacom over het probleem.

Belgacom heeft een stuk grond verkocht aan de stad Libramont dat zo vervuild is, dat het onmogelijk blijkt om er een gebouw op neer te poten.

De stad wou het terrein verpatsen aan een projectontwikkelaar, die concrete plannen had voor een superette en een rist appartementen. De Luxemburgse editie van de krant L’Avenir schrijft dat de burgemeester van Libramont volop in gesprek is met Belgacom over het probleem.

Op het moment dat er begonnen werd met de graafwerken, bleek dat de grond vol zat met creosoot, een substantie die vrijkomt bij de distillatie van hout en stro. Lang geleden werd creosoot gebruikt door de spoorwegen, om de houten dwarsbalken onder de sporen te onderhouden.

Belgacom zette pas een gebouw op het terrein in de jaren 50 van de vorige eeuw, lang na de exploitatie door de NMBS. De vervuiling dateert met andere woorden niet van gisteren. Heel de site afgraven om de bodem te saneren, zou te veel geld kosten. De projectontwikkelaar heeft zich intussen ook al teruggetrokken. Burgemeester Pierre Arnold (MR) van Libramont vindt dat hij gerold is geweest door de telecomgigant.

De onderhandelingen tussen beide partijen zijn in volle gang, “maar als Belgacom niet bereid is om ons tegemoet te komen, dan zullen we ons verplicht zien om naar de rechter te trekken”, aldus nog de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content