Stad Mechelen heeft beste website

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mechelen heeft de beste gemeentelijke website van Vlaanderen en Brussel. Daarmee onttronen de maneblussers de stad Gent.

Mechelen heeft de beste gemeentelijke website van Vlaanderen en Brussel. Daarmee onttronen de maneblussers de stad Gent.

De onlangs nog vernieuwde webstek van de stad Mechelen is helemaal bovenaan geëindigd in de nieuwe Web Monitor van het Leuvense consultancybureau Indigov. Aan de hand van een online checklist werden de websites van de lokale openbare besturen beoordeeld op 117 indicatoren verdeeld over 7 deeldomeinen zoals usability (gebruiksvriendelijkheid), e-administratie, interactiviteit, kwaliteit van het informatieaanbod, e-community of de aanwezigheid van een e-loket. Nieuw dit jaar is dat de beoordeeling volgens een self-screeningmodel liep, met als nadeel dat niet alle Vlaamse besturen meewerkten: welgeteld 181 gemeentewebsites werden beoordeeld.

“Situatie in kleine gemeenten dramatisch”

De nieuwe website van Mechelen bleek met een totaalscore van 152,6 op een gemiddelde van 100 de beste leerling van de klas. Antwerpen en Sint-Niklaas vervolledigen de top-3. Gent – de winnaar van vorig jaar – eindigt deze keer op de zesde plaats. Overigens zijn er volgens Jo Steyaert – die de rangschikking bekend maakte ter gelegenheid van ‘de dag van de lokale website’ – relatief weinig verschillen met de top-20 van vorig jaar. “We zien duidelijk dat de grote steden en gemeenten het veel beter doen dan de kleinere waar dikwijls slechts één persoon zich om de website bekommert. De situatie in de kleine gemeenten is zelfs ronduit dramatisch. Daar moet structureel echt iets aan gedaan worden”, voegde Jo Steyaert van Indigov daar nog aan toe. Positieve uitschieters zijn dan weer Jabbeke en Denderleeuw die vanuit het niets op een mooie zevende en tiende plaats eindigen.

Voorzichtige verbetering

Toch zijn er ook positieve noten te horen. Zo is er gemiddeld genomen merkelijk vooruitgang geboekt in de gebruiksvriendelijkheid van onze gemeentelijke websites, en is ook de aanwezigheid van een e-loket al lang geen uitzondering meer. Al blijft de eigenlijke implementatie ervan nog moeilijk, en worden de e-diensten nog te weinig geïntegreerd in het websitedesign zoals ook usability-expert Karl Gilis aangaf. Eind vorige maand gaf Unizo de gemeenten nog een barslecht rapport rond hun e-loketten.

Op zoek naar innovatie

Moderne web 2.0 toepassingen of het uitbouwen van een online community blijken ook eerder uitzondering als regel. Wel ziet Jo Steyaert een voorzichtige trend naar het gebruik van meer open source toepassingen zoals het content management systeem Drupal. Dit jaar werden ook de meest innovatieve applicaties bevraagd. Ondanks een knappe iPhone/iPad-applicatie wist Mechelen daar niét met de prijs te gaan lopen, maar was het Antwerpen die met de website www.onzekaaien.be de jury wist te overtuigen. “Volgende keer toch graag wat meer inzendingen van innovatieve applicaties”, riep Jo Steyaert nog op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content