Staking bij Amazon in Duitsland net voor grote verkoopdag

Na een oproep van vakbond Verdi hebben werknemers van de webwinkel Amazon maandag op meerdere locaties in Duitsland het werk neergelegd. De actie begon volgens een woordvoerder van de vakbond bij het begin van de nachtshift en zou tot woensdag duren.

Verdi had tot een staking opgeroepen bij zeven vestigingen, zonder een einddatum te noemen. De vakbond dreigt ook met acties in andere vestigingen. Aanleiding is ‘Prime Day’, een kortingendag van Amazon die dinsdag is gepland. Verdi eist meer loon voor de werknemers, en vraagt dat Amazon het sectorakkoord uit de handelssector zou erkennen en dat het een loonakkoord zou sluiten met de vakbond.

Amazon verwacht dat de actie geen gevolgen zal hebben voor de klanten. Volgens de Amerikaanse internetwinkelreus krijgen alle personeelsleden minstens 12 euro per uur, een bedrag dat tegen de herfst stijgt naar 12,50 euro. Verdi ontkent dat niet, maar zegt dat het loon bij Amazon toch lager ligt dan in andere gelijkaardige bedrijven, omdat de Amerikaanse onlinewinkelgigant bijvoorbeeld niet extra betaalt met Kerstmis.

Partner Content