Staking dreigt bij Belgacom

© Belga

Als het aan de Christelijke vakbond ACV-Transcom ligt, dan wordt er morgen gestaakt bij Belgacom. Ze pikt het niet dat er geen budget is vastgelegd voor het jaarlijks extraatje.

De vakbond roept zesduizend kaderleden en verkopers, zo’n derde van het personeelsbestand, op om donderdag te staken. Aanleiding is het zogenaamde meritbudget waar geen budget voor vastligt. Merit is een bedrag dat wordt uitgekeerd aan het personeel. Het systeem vervangt de barema’s.

Afhankelijk van de prestaties kan dat extraatje oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Maar waar dit in 2011 en 2012 nog telkens 0,50 procent en 0,55 procent van de loonmassa bedroeg, wil Belgacom daar op dit moment geen cijfer op plakken.

Aanvankelijk was er zelfs geen budget, maar daar is het bedrijf al op teruggekomen. Toch wil Belgacom pas binnen vier weken de onderhandelingen hiervoor starten. Dat noemt ACT-transcom een “vage belofte”.

Volgens De Tijd staat Belgacom niet te springen voor een hoge merit omdat het zichzelf niet te duur wil maken op de markt. Al is er volgens de ACV-Transcom wel voldoende ruimte.

Voor donderdag roept enkel die laatste op tot staken. De liberale en socialistische vakbonden tekenen het sociaal akkoord wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content