Stanley Kubrick helpt Samsung tegen Apple

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In het geschil met Apple over het ontwerp van de Samsung Galaxy, beroept het Zuidkoreaans bedrijf zich op de film ‘2001, a space odyssey’ van Stanley Kubrick.

In het geschil met Apple over het ontwerp van de Samsung Galaxy, beroept het Zuidkoreaans bedrijf zich op de film ‘2001, a space odyssey’ van Stanley Kubrick.

Samsung vecht niet alleen in Europa Apple aan rond diens ‘patent’ op het ontwerp van de iPad (waardoor de verkoop van de Samsung Galaxy officieel wordt verboden), maar ook in de VS. Op de Fosspatents-blog onthult Florian Müller dat Samsung in zijn bewijsvoering rond eerdere voorbeelden van tablet-toestellen à la iPad, verwijst naar de film ‘2001, a space odyssey’ van Stanley Kubrick. In 1968 wekte deze film grote bewondering op vanwege zijn bijzonder realistisch aandoende toekomstomgevingen, en dat tot in de kleinste details. Zo selecteerde Samsung uit de film een scene waarin de astronauten aan boord van het ruimteschip Discovery tijdens hun maaltijd een ‘persoonlijk computertoestel’ hanteren dat bijzonder goed lijkt op een moderne tabletcomputer in het algemeen en de iPad in het bijzonder.

In de blog wordt de foto getoond die Samsung als bewijs aanvoert, naast de volgende beschrijving:

“Attached hereto as exhibit D is a true and correct copy of a still image taken from Stanley Kubrick’s 1968 film ‘2001, a space odyssey’. In a clip from that film, lasting about one minute, two astronauts are eating at the same time, using personal tablet computers. The clip can be downloaded online at http://www.youtube.com/watch?v=JQ8pQVDyaLo . As with the design claimed by the D’889 patent, the tablet in the clip has an overall rectangular shape with a dominant display screen, narrow borders, a predominantly flat front surface, a flat back surface (which is evident because the tablets are lying flat on the table’s surface), and a thin form factor.”

Toegegeven, een beschrijving die inderdaad bijzonder goed slaat op de iPad en andere tablets. Maar evengoed wordt er droogjes door de blogger opgemerkt dat het “verbazingwekkend [zou zijn] als de rechtbank met Samsung instemt dat dit ‘prior art’ vormt wat dit iPad-gerelateerd en gepatenteerd ontwerp betreft.”

Partner Content