Stap dichter bij betalingen per gsm

Betalingen met de gsm komen alweer een stap dichterbij dankzij een nieuwe overeenkomst tussen de Europese banken en de mobilofoonoperatoren.

Betalingen met de gsm komen alweer een stap dichterbij dankzij een nieuwe overeenkomst tussen de Europese banken en de mobilofoonoperatoren.

De European Payment Council (EPC), het orgaan dat de Europese banksector vertegenwoordigt, en de internationale GSM Associatie (GSMA), die alle grote mobiele operatoren groepeert, hebben een rist financiële- en interoperabiliteitsafspraken gemaakt over de uitrol van een systeem dat betalingen per gsm naar het grote publiek moet brengen.

Op het continent worden mobieltjes vooralsnog niet gebruikt voor het betalen van een maaltijd, een fototoestel of een paar schoenen. Nochtans wordt contactloos afrekenen via de gsm nu toch al een tijdje gepusht in landen zoals Japan en Zuid-Korea.

Technisch bekeken gebeurt betalen per gsm door middel van RFID-technologie. Telefoontjes uitgerust met een ‘Near Field Communication’-chip, hoeven maar langs een scanner gehaald te worden om een betaling te verrichten. De communicatiemethode maakt gebruik van een hoge frequentie op een afstand van ongeveer 10 centimeter.

De eerste grote implementatie in Europa is voorzien voor eind dit jaar, maar er lopen op dit eigenste ogenblik al verschillende tests bij retailers die terminals installeren om betalingen per gsm mogelijk te maken.

Opgepast wel, volgens de nieuwe overeenkomst tussen de EPC en de GSMA zouden de betalingen via een tussenpersoon moeten verlopen. Die derde partij tussen bank en mobiele operator is nodig omdat telecomoperatoren in tal van EU-landen niet mogen optreden als geldschieter. Die rol moet sowieso door de banken worden opgenomen.

“Het is de bedoeling om een soort van ‘betrouwbare service manager’ te installeren als derde man, die kan optreden in naam van verschillende banken”, zegt een woordvoerder van de GSMA. “Op die manier zouden klanten ook kunnen kiezen tussen verschillende financiële instellingen.”

De steun van de European Payment Council is alvast cruciaal voor dit project. In het verleden werden diverse businessmodellen immers al naar de prullenmand verwezen, juist omwille van een gebrekkige uitwerking van de financiële regulering bij het betalingsproces.

Het huidige plan geniet de steun van grote gsm-producenten zoals Nokia, Samsung en Motorola, maar ook betaalkaartassociaties zoals Visa en Mastercard willen een duit in het zakje doen. Zij zullen niet alleen zorgen voor geüpdate SIM-kaarten, maar houden ook het betalingsproces in het oog. Visa en Mastercard hebben zelfs al laten verstaan dat ze de installatie van terminals in de retail willen subsidiëren.

Uiteindelijk moeten er dan nog twee horden genomen worden: banken en mobiele operatoren moeten tot een akkoord komen over de financiering van de ‘Near Field Communication’-netwerken, en de consument zal zich een toestel moeten aanschaffen dat een dergelijke NFC-chip bevat. Voorbeelden van mobieltjes die al uitgerust zijn met een NFC-chip, zijn de Nokia 6131, de Samsung X700, en de BenQ T60.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content