‘Steam Stealers’ kapen maandelijks duizenden online gameraccounts

© Steam
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Elke maand worden er 77.000 Steam-accounts gehackt. De hoofdverdachte, een stukje malware dat Steam Stealer werd gedoopt, wordt verspreid onder cybercriminelen via een malware-as-a-service model, met een extreem lage instapprijs van maximaal 30 dollar.

Gaming is, in een industrie met een geschatte waarde van meer dan 100 miljard dollar, niet alleen big business voor ontwikkelaars en fabrikanten, maar ook voor cybercriminelen. Steam Stealer bijvoorbeeld, is een voortdurend evoluerend malwaretype dat verantwoordelijk is voor het kapen van gebruikersaccounts op het populaire gaming-platform Steam.

Het doel van de malware is het stelen van online gaming-items en inloggegevens van gebruikersaccounts, om deze vervolgens te kunnen verkopen op de zwarte markt.

Volgens recent gepubliceerde officiële Steam-gegevens worden elke maand 77.000 Steam-accounts gekaapt en geplunderd. Steam Stealer is hoofdverdachte van een groot aantal van deze diefstallen.

Steam is een van de populairste entertainment distributieplatforms en ondersteunt meerdere besturingssystemen. Het is eigendom van Valve en heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers en enkele duizenden games beschikbaar om te downloaden.

De populariteit ervan maakt het een groot en aantrekkelijk doelwit voor frauduleuze groepen, die de inloggegevens van Steam-gebruikers op de zwarte markt kunnen verkopen voor 15 dollar.

Volgens Kaspersky Lab-onderzoeker Santiago Pontiroli en zijn onafhankelijke onderzoekscollega Bart P., is het nieuw malwaretype Steam Stealer verantwoordelijk voor de diefstal van een groot aantal gebruikersaccounts van Valve’s paradepaardje.

Het duo denkt dat de malware oorspronkelijk werd ontwikkeld door Russischtalige cybercriminelen; ze troffen namelijk diverse sporen van deze taal aan in een aantal ondergrondse malware forums.

Steam Stealer wordt verspreid onder cybercriminelen via een malware-as-a-service bedrijfsmodel, met een extreem lage instapprijs van maximaal 30 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content