Stedelijke omgeving is vooral goed voor ICT en creatieve sector

In Belgische centrumsteden realiseren de creatieve industrie, de reclamesector en ICT een zogenaamde stadsbonus. Vooral Brussel kan een sterk resultaat voorleggen.

In Belgische centrumsteden realiseren de creatieve industrie, de reclamesector en ICT een zogenaamde stadsbonus. Vooral Brussel kan een sterk resultaat voorleggen. Dat blijkt uit de zopas gepubliceerde studie van de HUB, Graydon en Unizo over de economische prestaties van de stedelijke economieën.

In het onderzoeksrapport werd de performantie van de sectoren vergeleken in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. Opvallend is dat de stedelijke economie zeer gedifferentieerd is en baat heeft bij een algemene ondersteuning van het ondernemersklimaat, klinkt het.

De studie toont aan dat enkele grote dienstensectoren zoals ICT, administratieve diensten en reclamewezen en marktonderzoek de sterke prestaties van Brussel in dienstensectoren bevestigen. Enkel Gent scoort eveneens sterk in ICT en administratieve diensten. De positie van Brussel in reclamewezen en marktonderzoek is buitengewoon sterk.

Anderzijds blijven de economische prestaties in de steden achter op het Belgisch gemiddelde voor de bouw- en voedingsindustrie en de detailhandel. Volgens de onderzoekers is het voor beleidsmakers wel opletten met een sectorspecifiek beleid omdat slechts een klein deel van de economie er baat bij heeft.

De wens van het Brusselse gewest om sterk in te zetten op innovatie en vergroening van de economie kan dan ook best een zo breed mogelijke sectorale benadering krijgen.

Bron: Belga

Partner Content