‘Steeds meer apps bespioneren ons, stelen onze persoonlijke gegevens en gebruiken onze databundels’

© iStock

Cijfers van Alcatel-Lucent geven een stijging weer van het aantal aanvallen op mobiele apparatuur in de eerste helft van 2014, waarbij naar schatting 15 miljoen mobiele apparaten – vooral Android-smartphones – met malware geïnfecteerd zijn.

Alcatel-Lucent heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt waaruit blijkt dat het aantal aanvallen op mobiele apparaten en apparatuur voor thuisgebruik in de eerste helft van 2014 sterk is toegenomen. Gebruikers lopen een groter risico bespioneerd te worden of een rekening gepresenteerd te krijgen voor datagebruik door derden, en er wordt steeds meer persoonlijke informatie gestolen, aldus het bedrijf.

Vooral Android-apparatuur getroffen

De cijfers – afkomstig van Alcatel-Lucents Kindsight Security Labs – wijzen uit dat het aantal malware-infecties op mobiele apparatuur in de eerste zes maanden van 2014 is gestegen met 17%, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013. Het infectiepercentage op vaste consumentennetwerken steeg eind juni tot 18%. In december 2013 bedroeg dit percentage nog slechts 9%.

Het mobiele infectiepercentage bedroeg in de eerste helft van 2014 0,65%, eind 2013 was dit nog 0,55%. Op basis van deze gegevens schat Kindsight Security Labs dat 15 miljoen mobiele apparaten met malware besmet zijn, vergeleken met 11,3 miljoen eind 2013.

Bij maar liefst 60% van de totale mobiele netwerkinfecties betreft het Android-apparatuur. 40% van de mobiele malware was afkomstig van Windows-laptops die op een telefoon, mobiele USB-stick of MIFI-hub waren aangesloten. Van de iPhone- of BlackBerry-apparatuur is minder dan 1% besmet.

Trojaanse apps en adware

Infecties op mobiele netwerken bestaan vaak uit Trojaanse apps die er op het eerste gezicht betrouwbaar uitzien, maar die verborgen malware bevatten die na het downloaden persoonlijke telefoongegevens ontvreemden, sms’en versturen of gebruikmaken van het internet.

De stijging van het percentage consumenteninfecties in 2014 is vooral te wijten aan adware met een laag dreigingsniveau. Deze adware levert voornamelijk ergernis op onder de gebruikers vanwege de ongewenste advertenties of ondermaatse apparaatprestaties. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content