Steekproef: Belgische bedrijven geïnfecteerd ondanks beveiliging

. © .

Een langdurig onderzoek bij tien Belgische bedrijven toont aan dat ook waar men actief bezig is met beveiliging de kans op malware groot is.

KPMG deed samen met FireEye en Exclusive Networks een acht maanden durend onderzoek bij tien Belgische bedrijven. Er werden tussen november 2015 en juni 2015 toepassingen geplaatst bij de ondernemingen om het netwerkverkeer te scannen en de resultaten worden nu bekendgemaakt.

Uit de test blijkt dat acht op de tien bedrijven inbreuken hadden gehad zonder er van op de hoogte te zijn. Het gaat daarbij om ondernemingen die antivirus- en antispam-oplossingen hebben alsook andere traditionele beveiligingstechnieken. Allen zijn ze actief in verschillende sectoren van banken tot retail en transport. Om welke bedrijven het precies gaat wordt niet vrijgegeven.

Uiteraard heeft de test als doel om aan te tonen dat de drie partners in de studie beter zijn in het opsporen en voorkomen van dergelijke inbreuken. Zo merken ze op dat malware zich zo veel mogelijk gedraagt als gewoon internetverkeer om niet op te vallen. Zowat de helft van de gevonden malwaretypes hadden als taak om gegevens te stelen van gebruikers.

De studie wil traditionele beveiligingsmethodes niet afschieten, maar wijst er op dat je als onderneming moet beseffen waar je bedrijfskritische data en processen zitten. Daarnaast wijst ze er op dat regelmatig controleren op inbreuken geen overbodige luxe is omdat preventieve dreigingsdetectie, die de meeste bedrijven wel hebben in de vorm van firewalls en antivirussoftware, vaak een vals gevoel van veiligheid geeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content