‘Stemcomputers? Ik houd mijn hart vast’

Vlaams minister Geert Bourgeois is niet optimistisch over het hergebruik van de oude stemcomputers.

Vlaams minister Geert Bourgeois is niet optimistisch over het hergebruik van de oude stemcomputers bij de komende verkiezingen.

Uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt dat 9 op de 10 Vlaamse gemeenten die in het verleden elektronische stemcomputers gebruikten, dat ook bij de aanstaande federale verkiezingen (wellicht op 13 juni) willen doen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft echter bedenkingen bij het

hergebruiken van de bestaande stemcomputers. Die computers moesten al in 2006 vervangen zijn, maar werden bij de verkiezingen van 2006, 2007 en 2009 nog opgelapt. Intussen is de apparatuur wel hopeloos verouderd en zijn sommige vervangonderdelen niet meer beschikbaar.

“Ik ben er niet gerust in. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat alles in de soep draait en dat er niet kan geteld worden. Ik houd mijn hart vast”, zo verklaarde Bourgeois in antwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Jan Verfaillie.

Volgens minister Bourgeois is het ook nog niet zeker of de nieuwe stemcomputers wel gebruiksklaar zullen zijn tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, wanneer de gewesten en niet de federale overheid instaan voor de organisatie van de verkiezingen.

Er loopt wel een procedure voor het selecteren van een nieuw elektronisch stemsysteem, maar door de val van de federale regering kan die procedure volgens Bourgeois mogelijk vertraging oplopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het nieuwe systeem in één kanton per gewest te testen bij de federale verkiezingen van 2011. Maar nu die federale verkiezingen vervroegd worden, is het niet duidelijk wanneer het nieuwe systeem zal uitgetest worden.

Het hergebruiken van de huidige computers in 2012 is volgens Bourgeois alvast helemaal geen optie. Zo is het volgens hem ook niet uitgesloten dat er in 2012 opnieuw wordt overgeschakeld op potlood en papier. Daarom spoort Bourgeois zijn ontslagnemende federale collega van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open Vld), aan om de lopende selectieprocedure niet te laten aanslepen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content