Stemcomputers worden waardig oud

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Worden stemcomputers, zoals goede wijn, beter met het ouder worden? In elk geval telden de 25.000 stemcomputers dit jaar minder pannes dan tijdens de regionale en Europese verkiezingen van 2009. Vorig jaar werden 408 interventies genoteerd door de ploeg van 270 mensen van Wincor Nixdorf, die verspreid zaten over het hele land. Het budget voor interventies bedroeg toen 2,8 miljoen euro. Dit jaar waren dat maar 344 interventies, dus een daling van 15,6 procent. Het ging nochtans over machines die in ’94 en ’98 voor het eerst dienst deden, dus sommige waren meer dan 16 jaar oud.

Worden stemcomputers, zoals goede wijn, beter met het ouder worden? In elk geval telden de 25.000 stemcomputers dit jaar minder pannes dan tijdens de regionale en Europese verkiezingen van 2009.

Vorig jaar werden 408 interventies genoteerd door de ploeg van 270 mensen van Wincor Nixdorf, die verspreid zaten over het hele land. Het budget voor interventies bedroeg toen 2,8 miljoen euro. Dit jaar waren dat maar 344 interventies, dus een daling van 15,6 procent. Het ging nochtans over machines die in ’94 en ’98 voor het eerst dienst deden, dus sommige waren meer dan 16 jaar oud.

De FOD Binnenlandse Zaken noemt als verklaring “het feit dat de machines gebruikt zijn in juni 2009 en sinds midden mei 2010 tot driemaal toe getest zijn. Hoe korter de intervallen dus het gebruik, des te minder nood aan interventies. Hoe vaker het gebruik, des te beter het gemeentepersoneel nog weet hoe het met de computers moet werken en des te sneller de verkiezingsspecialisten in de gemeenten de problemen in de eerste testfasen kunnen detecteren.”

Conclusie: als men wil dat elektronisch stemmen performant is, zou het goed zijn om wat vaker verkiezingen te organiseren. Zouden de politici dat oppikken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content