Sterke dollar blijft pc-markt treiteren

© belga

Solide groei blijft ook dit kwartaal achterwege op de pc-markt. Slechts twee grote fabrikanten houden stand. In Europa deelt elke computerfabrikant in de klappen.

Wereldwijd werden er in het derde kwartaal 73,7 miljoen pc’s verkocht wereldwijd. Dat zijn er 7,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) ligt het totale aantal net onder de 20 miljoen pc’s, een daling van maar liefst 17,4 procent. Dat becijfert marktanalist Gartner.

De reden voor die zwakke cijfers ligt volgens Gartner vooral aan de sterke dollar. Computerprijzen liggen daarom al het hele jaar zo’n tien procent hoger en dat houdt mensen tegen om een nieuw toestel aan te schaffen. Tegelijk zorgde de komst van Windows 10 niet voor betere verkoopcijfers omdat de focus momenteel vooral op upgrades ligt.

Naar het vierde kwartaal toe verwacht Gartner wel meer invloed van Windows 10 en de eindejaarskoopjes. Ook voor 2016 verwacht het bedrijf beterschap op voorwaarde dat de wisselkoers stabiel blijft.

Iedereen verliest, behalve…

Wereldwijd blijft Lenovo het grootste merk gevolgd door HP en Dell met allen meer dan tien miljoen verkochte stuks. Nadien volgen Apple, Acer en Asus die elk iets meer dan vijf miljoen pc’s verkochten.

In Emea-gebied is HP de grootste (4,3 miljoen stuks) gevolgd door Lenovo (3,8 miljoen pc’s). Daarna volgen Acer, Dell en Asus.

Toch komen vooral Dell en Apple goed uit deze crisis. Wereldwijd tekenen zij een groei van respectievelijk 0,5 en 1,5 procent op, waar andere fabrikanten het verschillende procentpunten slechter doen (zie tabel).

In Emea verkoopt Dell wel 0,3 procent slechter. Al zijn dat veruit de beste cijfers rekening houdend met het feit dat alle grote merken hun verkoop hier met minstens 13 procent zagen dalen. Acer verkocht zelfs een derde minder pc’s ten opzichte van vorig jaar.

.
.© Gartner

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content