Sterke groei Indische ict-dienstenleveranciers

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De top tien van Indische ict-dienstenleveranciers groeide haast 20 procent in omzet in 2010, aldus Gartner.

De top tien van Indische ict-dienstenleveranciers groeide haast 20 procent in omzet in 2010, aldus Gartner.

De Indische ict-dienstenleveranciers lijken de terugval door de wereldwijde crisis nu echt wel te boven. Volgens Gartner steeg de omzet van de top tien bedrijven in 2010 met 19,9 procent tot 28,7 miljard dollar. Dat is beduidend meer dan de 5,8 procent groei voor de wereldwijde top tien ict-dienstenbedrijven en de 3,1 procent groei voor de sector wereldwijd.

De top vijf van Indische ict-dienstenleveranciers omvat Tata Consultancy Services (TCS) (6,9 miljard dollar omzet in 2010, +18%), Infosys (5,3 miljard dollar, +19,9%), Wipro (4,7 miljard dollar, +16,4%), Cognizant (4,4 miljard dollar, +40,1%) en HCL (2,7 miljard dollar, +26,7%). Samen waren deze vijf bedrijven goed voor 93,7 procent van de groei in de top tien van Indische ict-dienstenbedrijven. Naast een uitbreiding van de activiteiten doorheen de wereld, verbreedt ook nog het aanbod van hun diensten, aldus Gartner, terwijl toch de kostenmarges scherp in de gaten worden gehouden.

De grootste van de top vijf, TCS, stijgt met deze resultaten drie plaatsen naar rang 21 in de wereldranglijst, terwijl HCL de grootste sprong vooruit maakt (12 plaatsen hoger, naar rang 48). Het bedrijf met de grootste omzetgroei, Cognizant, schrijft dat toe aan investeringen in zijn wereldwijd dienstenleveringssysteem, de procesexpertise en relatiebeheer. Volgens Gartner-specialist Arup Roy zal het voor bedrijven die zich uitdrukkelijk onderscheiden op kostprijs moeilijk worden om in de komende jaren groeiritmes van meer dan 25 procent aan te houden.

In een gesprek met Bloomberg stelt TCS dat cloud computing diensten (voor kleine en middelgrote bedrijven) en sociale netwerktoepassingen voor omzetgroei van 20 procent in de komende jaren zullen zorgen. Op die wijze wil het bedrijf uiteindelijk bedrijven als Accenture beconcurreren bij offertes voor de grootste projecten. In het voorbije jaar (tot maart) heeft TCS ongeveer 70.000 werknemers aangeworven.

Meer over India als land voor outsourcing diensten lees je vandaag in Data News in het verslag over de TechTour.

Partner Content