Sterke groei Nederlandse datacentermarkt

Een van Google's datacenters. © GF

Hoewel de regio Amsterdam veruit de meeste vierkante meters datacenter telt, is een zeer sterke groei te zien in de regio’s en in Eindhoven, Rotterdam en Groningen.

Dat blijkt uit onderzoek van Pb7 in opdracht van de Dutch Datacenter Association.Het Dutch Datacenter Report 2015 is volgens DDA-directeur Stijn Grove een nulmeting. “Maar vergelijk je de cijfers met die van bijvoorbeeld Deloitte, dan zie je een zeer sterke groei.

Nederland telt inmiddels 200 zogeheten multi tenant data centers met een gezamenlijke oppervlakte van 250.000 vierkante meters. Veruit de meeste daarvan zijn te vinden in de regio rondom Amsterdam. Zo’n 50 zijn gevestigd buiten deze regio. Er is ook een groeiende concentratie te vinden rondom de steden Groningen, Rotterdam en Eindhoven.

Volgens Grove komt dat onder meer doordat veel bedrijven alleen al voor hun gevoel dichter in de buurt willen zitten van het datacenter. Ook de betere bereikbaarheid is een pluspunt. Daarnaast is het nodig voor replicatie gebruik te maken van regionale datacenters. “Daar mag je dan niet te ver vanaf zitten met je bedrijf”, zegt Grove.

In totaal werken er in de commerciële datacenters naar schatting 2100 FTE’s.

Bijna de helft (45 procent) van de rekken worden gevuld door technologische bedrijven zoals hosting providers en softwareleveranciers. De DDA verwacht dat door de groei van het cloudgebruik op korte termijn meer dan de helft van de datacenterruimte bestemd zal zijn voor technologische bedrijven.

De meeste datacenters hebben overcapaciteit. De grote aanbieders hebben gemiddeld 70 tot 90 procent van de ruimte verhuurd, terwijl dit bij kleinere partijen uitkomt op 25 tot 50 procent.Toch is de helft van plan de komende 12 maanden uit te breiden binnen de bestaande locaties. Bovendien denkt de helft binnen vijf jaar een nieuw pand te zullen bouwen.

Volgens Grove zal de DDA voortaan elk jaar een rapport uitbrengen.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content