Sterke hightech kwartaalcijfers helpen beurs

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De beurs kickt op de beter dan verwachte kwartaalcijfers in de hightechsector.

IBM, Intel, Apple…. De beurs kickt op de beter dan verwachte kwartaalcijfers in de hightechsector.

De indexen van de Amerikaanse beurzen als Nasdaq en dow Jones reageren positief op de reeks sterke kwartaalresultaten van hightech bedrijven. Maar ook in Azië en Europa hebben de hightech aandelen de wind in de zeilen.

IBM noteerde een omzetstijging met 8% ten opzichte van een jaar voordien, tot 24,6 miljard dollar, en inkomsten die beduidend hoger lager dan verwacht door de analisten. Ook Intel presteerde boven verwachtingen, met een omzet van 12,8 miljard dollar en een netto inkomen van 3,2 miljard dollar (GAAP cijfers). Blijkbaar leidt de groei in mobiele systemen van alle aard (smartphones, tablets), evenals belangstelling voor cloud computing tot een stevige vraag naar datacenterproducten. Op die wijze compenseert Intel blijkbaar zijn zwakkere positie in de mobiele markt zelf. Overigens blijkt de consumentenvraag naar pc-producten sterk in de groei-economieën, terwijl Europa en Noord-Amerika zwak blijven.

Ook Apple verraste toch met zijn kwartaalcijfers, aangezien het tweede kwartaal van zijn boekjaar (eerste kalenderkwartaal van het jaar) gewoonlijk het minst sterke is. Met een omzet van 24,67 miljard dollar en inkomsten van 6,4 dollar per aandeel, scoorde het bedrijf stevig boven de verwachtingen van de analisten. In het bijzonder de iPhone scoorde hoog, mede omdat nu ook Verizon het toestel aanbiedt in de VSA, maar ook de Mac notebooks deden het voortreffelijk. De verkoop van de iPad bleef iets onder de verwachtingen, maar daarbij moet wel worden overwogen dat al snel geruchten opdoken over een iPad 2, wat allicht een aantal kopers de boot deed afhouden. Momenteel heeft Apple blijkbaar moeite om de nieuwe iPad in voldoende aantallen te produceren.

Niet alleen in VS deden de hightechbedrijven het goed. Ook in Europa scoorde een bedrijf als ASML, de bouwer van belichtingsmachines voor de productie van chips, ongeveer een verdubbeling van de omzet in het eerste kwartaal, ten opzichte van 2010, van 741,8 miljoen euro tot 1,452 miljard euro. De nettowinst steeg van 101,3 miljoen euro naar 405 miljoen euro. Het bedrijf meent dat de ramp in Japan weinig impact zal hebben op de vraag naar zijn machines, terwijl het onder meer baat zal hebben bij de investeringsplannen van Intel.

Kwartaalcijfers zijn vanzelfsprekend slechts momentopnamen, zodat het optimisme over een sterk 2011 voor de hightechsector slechts voorwaardelijk is. Momenteel geven de meeste technologiebedrijven blijk van een stevig vertrouwen in de rest van het jaar, mede door het binnenhalen van wat allicht lang uitgestelde bestellingen zijn. Maar het spook van de bankencrisis en de wankele financiële markten blijft natuurlijk wel rondwaren…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content