‘Sterke inbraaksoftware NSA ligt op straat’

. © iStock

Hack-software die wordt toegeschreven aan de Amerikaanse geheime dienst NSA is open en bloot op internet terechtgekomen. Deskundigen en oud-medewerkers van de NSA waarschuwen in The Washington Post voor mogelijk misbruik van het digitale inbrekersgereedschap.

”Dit is zonder twijfel de sleutel tot het koninkrijk”, drukte een voormalig NSA-medewerker het uit. ”Dit soort spul kan de veiligheid van een heleboel grote netwerken van overheden en bedrijven hier en in het buitenland ondermijnen.”

Het bestand van zo’n 300 megabyte is online gezet door mensen die zichzelf de Shadow Brokers noemen. Ze beweren dat ze nog veel meer van de software in handen hebben, maar daar moet 500 miljoen dollar in bitcoins voor worden neergeteld.

”Totale nonsens”, reageert beveiligingsexpert Nicholas Weaver van de Universiteit van Californië tegenover The Washington Post. ”Bitcoin is veel te traceerbaar voor zo’n Doctor Evil-achtige intrige.”

Ook Dave Aitel, een ex-NSA onderzoeker en vandaag ceo van een beveiligingsbedrijf, zegt aan Business Insider dat het om om een belangrijke probleem gaat. Al nuanceert hij ook dat het onduidelijk is of de tools nog modern genoeg zijn om vandaag mee te kunnen. Hij gelooft niet dat de NSA werd gehackt, maar dat er eerder geheime data werd meegenomen op een usb-stick die zo in verkeerde handen is gevallen.(ANP/PVL)

Partner Content