Steve Ballmer vindt Android te ingewikkeld

© Belga

“Het is moeilijk voor mij om enthousiast te worden van Android-telefoons”, klinkt het.

Microsoft-ceo Steve Ballmer vindt Android een te ingewikkeld besturingssysteem. De baas van de softwaregigant zei in een interview op de Web 2.0-conferentie in San Francisco dat je een computerwetenschapper moet zijn om Android te begrijpen. Bovendien ziet Android er volgens Ballmer steeds verschillend uit. Hij gaf toe dat Android in het goedkopere segment meer toestellen heeft, maar dat Windows zich daar ook meer op gaat richten.

“Het is moeilijk voor mij om enthousiast te worden van Android-telefoons”, zei de Microsoft-ceo, die een lagere bonus krijgt door het achterblijven van de verkopen van Windows Phone 7-toestellen. “Apple is een goede concurrent, maar wel een ander soort dan Android.” Ballmer vindt het belangrijk dat telefoons er mooi uitzien qua ontwerp. “Mensen willen er een statement mee maken en ik denk dat zowel de iPhone als het nieuwe Windows Phone-toestel een mooi design hebben.”

Ballmer houdt niet van zeeën van icoontjes in het scherm. “Ik ben onder de indruk van assistent Siri, maar zulke technologie maken wij al jaren en wij zijn toe aan een volgende generatie. Een smartphone moet een combinatie van je vrienden en je informatie zijn. Ik denk dat de integratie van Windows Phone en zoekmachine Bing daarom een krachtige combinatie is.”

Eigen toestel Microsoft De vraag of Microsoft zelf een telefoontoestel of tablet zou maken, werd door Ballmer ontweken met de woorden: “Het is onze business om innovatie in hardware mogelijk te maken.” Microsoft werkt nauw samen met Nokia, dat op de Nokia World-conferentie eind oktober 2011 een nieuwe Windows Phone-smartphone zal aankondigen.

Microsoft wil graag de nummer drie van de wereld zijn als het gaat om smartphoneverkoop. Op dit moment bestaat de top drie uit Apple, Samsung en Blackberry. Windows Phone is voorlopig geen populair besturingssysteem gebleken en was in België tot nu toe moeilijk verkrijgbaar. Microsoft hoopt met het nieuwe toestel van Nokia een succes te boeken met de laatste Windows Phone-variant genaamd Mango.

Patentdeal Samsung De Android-uitspraken van de ceo komen kort nadat Microsoft met elektronicafabrikant Samsung een patentdeal tekende. Daarover zegt hoofd van de mobiele divisie bij Microsoft, Andy Lees: “Zo ver als de samenwerking met Nokia gaat, gaan wij met Samsung niet. In 2012 worden de resultaten van de overeenkomst met het Koreaanse bedrijf zichtbaar.”

Die resultaten zijn ook voor Samsung interessant, want het gerucht gaat dat Samsung mogelijk na 2012 stopt met het maken van met Windows Phone-bestuurde telefoons, omdat het zich meer wil richten op eigen besturingssysteem Bada, dat nog in ontwikkeling is. Dat systeem zou een grotere markt aanspreken dan Windows Phone. Samsung maakt in zijn populairste telefoon- en tabletlijn Galaxy, gebruik van Android. Inmiddels draait 40 procent van de smartphones op het besturingssysteem van Google.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content