Steve Jobs dreigde ooit met “oorlog” tegen Google voor afpakken werknemers

Steve Jobs dreigde ooit met “oorlog” tegen Google als die niet stopte met het inlijven van Apple-medewerkers. Nadien werden afspraken gemaakt om elkaars personeel met rust te laten. Die krijgen nu een juridisch staartje.

De Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google, Intel en Adobe Systems betalen samen 324,5 miljoen dollar (zo’n 238 miljoen euro) in een schikking rond een zaak waarbij afspraken werden gemaakt om elkaars personeel niet aan te nemen en de lonen te drukken. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank in het Californische San Jose.

De schikking heeft betrekking op meer dan 64.000 werknemers, onder wie software-ontwikkelaars en programmeurs. Zij hadden een rechtszaak aangespannen tegen de bedrijven omdat die tussen 2005 en 2009 zouden hebben samengewerkt om elkaars personeel met rust te laten. Daardoor werd de concurrentie beperkt en konden de lonen lager blijven. Oorspronkelijk hadden de werknemers een schadevergoeding geëist van 3 miljard dollar.

Steve Jobs haalde uit naar Sergey Brin van Google

Uit de documenten zou onder meer ook blijken dat voormalig Apple-topman Steve Jobs ooit hard heeft uitgehaald naar de co-oprichter van Google Sergey Brin om te stoppen met het afpakken van zijn werknemers. Jobs zou zelfs “met oorlog hebben gedreigd”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content