‘Steve Jobs wilde in 1997 niet meteen opnieuw aan het roer van noodlijdend Apple staan’

© Reuters

Steve Jobs was niet van plan opnieuw CEO van Apple te worden toen het zijn bedrijf Next overnam. Dat wordt onthuld in de nieuwe biografie ‘Becoming Steve Jobs’.

Steve Jobs verliet Apple in 1985, onder druk van de raad van bestuur. Hij startte Next op, dat vervolgens in 1997 werd overgenomen door Apple, waarna Jobs opnieuw CEO werd van de tech-reus uit Cupertino.

Onder anderen Microsoft-oprichter Bill Gates en voormalig Apple-CEO Gil Amelio vermoedden dat Jobs de overname van Next door Apple in de hand had gewerkt, zodat hij weer topman van Apple kon worden. Avie Tevanian en Jon Rubinstien, twee vertrouwelingen van Jobs binnen Apple, spreken dat in het vandaag verschenen boek Becoming Steve Jobs tegen. Ze zeggen dat Jobs zijn twijfels had, omdat Apple er toen financieel niet goed voor stond.

Steve Jobs besloot het toch te proberen, ook al was ‘de kans op mislukking groot’. Hij werd wat hij zelf de iCEO noemde: interim-CEO. Het zou nog een paar jaar duren voor het weer beter ging met Apple, maar Jobs werd later wel gezien als de grote redder van het bedrijf. Hij bleef tot 2011 aan het roer, en gaf daarna wegens ziekte de fakkel door aan Tim Cook.

Ook Cook komt in Becoming Steve Jobs uitgebreid aan het woord. De huidige Apple-CEO vertelt in het boek onder meer dat hij Jobs een deel van zijn lever heeft aangeboden toen die tegen leverkanker vocht. De doodzieke Jobs weigerde het aanbod. Naast Cook komen ook prominenten als Jony Ive, Eddy Cue, John Lasseter en Robert Iger aan bod. Met hen werkte Jobs nauw samen bij Apple, Pixar en Disney.

Becoming Steve Jobs is de tweede biografie over de overleden Apple-oprichter. In 2011, kort na het overlijden van Jobs, verscheen de officiële biografie van Walter Isaacson. Aan de tweede biografie – geschreven door Brent Schlender en Rick Tetzeli – werkten meer mensen van Apple mee, die veel kritiek hadden op de officiële biografie.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content