Stevige groei voor webmail in Europa

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vergeleken met een jaar geleden surfen 14 procent meer …

Vergeleken met een jaar geleden surfen 14 procent meer Europeanen naar sites als Gmail en Hotmail. Dat blijkt uit cijfers van marktanalist comScore.

Ongeveer 7 op 10 Europeanen ouder dan 15 jaar bezochten in juni 2012 een online maildienst, zo weet comScore. De penetratie van webmail stijgt zo op een jaar tijd met 3,7 procentpunten. In totaal surften 276,5 miljoen mensen naar pakweg Gmail of Hotmail (dat omgevormd wordt naar ‘Outlook.com’). Dat is 14 procent meer dan een jaar geleden.

Het bereik van webmaildiensten is het hoogst in het Verenigd Koninkrijk (82,7 procent) en Spanje (79,2 procent). Het snelst groeiende webmailpubliek is te vinden in Ierland (+23 procent) en Rusland (+21 procent).

De Europese cijfers zijn opmerkelijk omdat in de VS en Azië veelal een tegenstelde trend tonen, ten voordele van e-mailapplicaties op mobiele toestellen. Ook de stelling dat collaboration- en social media-tools op korte termijn e-mail zullen vervangen, lijkt hiermee te worden tegengesproken.

Hotmail blijkt nog steeds sterk te staan, met 108 miljoen Europese bezoekers. Toch is de groei van 1 procent erg mager. Gmail telt 74,7 miljoen gebruikers, maar groeide jaar-op-jaar met een stevige 18 procent. Yahoo Mail was goed voor 44,3 miljoen bezoekers. Bij Yahoo wordt er wel het meest intensief gebruik gemaakt van de webmail: 2,1 uren per gebruiker. De top 5 wordt vervolledigd door de Russische diensten Mail.ru en Yandex Mail. Dat zijn ook de sterkste groeiers van de top 5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content